Дата публікації:
16 листопада 2023
Кількість переглядів:
95
Поділитися:

У Сумській обласній універсальній науковій бібліотеці відбулося чергове засідання клубу «Мовне коло». У засіданні взяли участь завідувач кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ Володимир САДІВНИЧИЙ, студентка освітньої програми Журналістика Аріна СТОЛБЦОВА, а також доцент кафедри психології, політології та соціокультурних технологій СумДУ Олег ТУЛЯКОВ.  

Головним осердям зустрічі стала Всеукраїнська акція «Книжкова виставка спонукає до роздумів і рефлексій», що реалізовується в межах проєкту «Україна назавжди». Його започаткувала молода художниця Надія Харт.

У своєму виступі Володимир Садівничий звернув увагу на творчість Бориса Антоненка-Давидовича, та зокрема його книжку «Як ми говоримо». Він акцентував увагу на першому виданні, що побачило світ у видавництві «Радянський письменник» далекого 1970 року. Випускаючи її у світ, видавці вказали, що книжка адресується тим, хто хоче вдосконалити свою мову, хто дбає про культуру мови й прагне уникнути помилкових слів-покручів та невластивих українській мовній традиції зворотів і висловів.

Аріна Столбцова звернула увагу на творчість художниці-шістдесятниці Алли Горської та бібліографічні книги, їй присвячені.

Олег Туляков говорив про те, що логічні форми та закони мислення, операції доказу та спростування мають абстрактну сутність, проте їх виявлення у «Осі Буття» (Мартін Хайдеггер) конкретної людини відбувається у мовних вимірах. А заборони щодо вживання мови спричинені тваринним страхом імперій перед обличчям власної смерті через дальше виявлення волелюбного народу, у тому числі – через його мову.

Організатори «Мовного кола» – кафедра журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ, Сумська обласна організація Національної спілки журналістів України, Сумська обласна універсальна наукова бібліотека – запрошують усіх охочих долучатись до подальших зустрічей. Стежте за повідомленнями в соціальних мережах.

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.