Дата публікації:
20 жовтня 2023
Кількість переглядів:
118
Поділитися:

А чи знає сьогоднішній студент, майбутній масмедійник, що на початку 2000-х, під час виборів, партії, аби зміцнити свої позиції, посилали на всі виборчі дільниці своїх спостерігачів? Оскільки існували певні законодавчі обмеження, то зручно було, аби такими «незалежними» спостерігачами були журналісти. Чи – буцімто журналісти.

А як охопити множину дільниць редакції, в якій від сили п’ять осіб разом із оператором комп’ютерного набору (що існувала така посада теж не всі пам’ятають)!.. Тож друкувалися посвідчення для так званого позаштатного активу і ці «працівники видань» йшли на дільницю, отримавши певну копійку в кишеню від якогось політика. Пригадую, сумська міська газета видала близько ста таких посвідчень. І це були не люди з фотоапаратами та блокнотами, які зацікавлено спостерігали за процесом виборів, а часто – бритоголові хлопчики в спортивних штанцях. Вони «наглядали».

Уявіть, як почувалися справжні журналісти в такій компанії… Доводилося доводити, що ти – справжній журналіст, а не «тушка». Вже тоді обговорювалося питання, який документ повинен мати журналіст, аби його не підробив будь-хто.

Тож історія з міжнародними прескартами почалася в Україні 20 років тому. Всі погоджувалися, що їх варто видавати, аби чітко окреслити журналістську спільноту. Але ж хто це робитиме? Хто має право отримати прескарту? Тільки журналіст чи, скажімо, і редактор видання? Як її забрати, якщо людина порушує професійні засади? Бо ж у деяких країнах журналіст, позбавлений такої прескарти, просто випадає зі спільноти і вже не може до неї повернутися.

Сьогодні ми ніби близько підійшли до вирішення таких питань. Але вони ще – в процесі обговорення. Тож Фонд демократичних ініціатив імені Ілька Кучеріва проводить опитування з цієї теми. Доречно долучитися до нього й викладачам кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ, а також нашим здобувачам освіти – бакалаврам, магістрам, аспірантам. Заповніть, будь ласка, АНКЕТУ, і не забувайте: ми формуємо середовище, в якому нам працювати. А #Медіасвіт_веде_у_Всесвіт.

Алла ФЕДОРИНА, доцентка кафедри

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.