Дата публікації:
17 жовтня 2023
Кількість переглядів:
109
Поділитися:

Традиційна щорічна зустріч представників професійного медійного середовища National Media Talk 2023 відбулася в Києві. Учасницею заходу стала й доцентка кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ, медіаекспертка Інституту демократії імені Пилипа Орлика Алла Федорина.

Організатори зустрічі, Агентство США з міжнародного розвитку – USAID, громадська організаія Internews Ukraine, яка реалізує в нашій країні велику медійну програму, та Національна асоціація медіа – НАМ, запропонували спілкування з актуальних тем, у обговоренні яких брали участь експерти, практики, посадовці.

Тон розмові задавав ключовий спікер, український філософ і журналіст, президент Українського ПЕН, головний редактор UkraineWorld.org, викладач Києво-Могилянської академії Володимир Єрмоленко з доповіддю «Змогти і перемогти: що означає сьогодні перемога?»  

Він процитував Кшиштофа Чижевського, польського поета, есеїста, який поділився думкою, що українці подарували світу нове слово – «перемога». Адже це слово – від «змогти», тобто йдеться про роботу над собою, аби твоя змога стала сильнішою від когось чи, може, більшою навіть власної змоги. Відмінність між словами «свобода» та «воля», усвідомлення процесів, що виявляють: ми – нація «всупереч», дають нам важливе розуміння нас.

Про ті змоги, які потрібно подолати медійникам, ішлося в багатьох дискусіях і розмовах. Як не роз’єднати суспільство, викриваючи нездарне управління багатьма процесами в країні; яким має бути ракурс висвітлення теми корупції; як протидіяти інформаційним маніпуляціям соцмереж…

Алла Федорина, зокрема, виступила на засіданні «круглого столу» за темою «Медіа на деокупованих територіях: як відновлювати медіа там, де немає ресурсів, хто має за це відповідати», – адже вказанапроблема актуальна для нашого регіону й містить чимало непростих складових. «Було цікаво почути про справи колег на Херсонщині, Чернігівщині, Харківщині, де відновлюють роботу після російської навали, – розповідає Алла Федорина. – Проблеми у всіх регіонів схожі: технічне забезпечення, розповсюдження друкованих видань, кадрові питання… Головне ж – потреба розуміння владою стратегічної ролі мас-медіа на прикордонні. Сьогодні його, на жаль, немає».

Як завжди, увагу привернули виступи Віталія Портникова, Юлії Мостової… Цікаві дослідження USAID-Internews щодо споживання медіа презентувала Джилліан МакКормак (Internews). Незабаром результати цього опитування будуть опубліковані для широкого загалу.

Ситуація в інформаційному середовищі міняється незворотно; важливо вибудовувати ці процеси вірно, адже #медіасвіт_веде_у_всесвіт.

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.