Дата публікації:
10 вересня 2023
Кількість переглядів:
123
Поділитися:

У методичному кабінеті кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ можна ознайомитися з друкованим виданням, яке вийшло в одному числі. Це дайджест із назвою «Без брехні», що підсумував проєкт «Інформаційні загрози у прикордонних громадах Сумщини: підвищуємо стійкість за участі місцевих ЗМІ». А одним із упорядників та редактором його стала доцентка нашої кафедри, заслужена журналістка України Алла Федорина.

У дайджесті зібрані публікації чи фрагменти публікацій, підготовлені в ході проєкту журналістами Великої Писарівки, Краснопілля, Ямполя та Сум. Тут розповіді про фейки історичні та сучасні; про те, як російська пропаганда перекручує інформаційну дійсність; також є роз’яснення та поради щодо виявлення та протидії медійним маніпуляціям.

Дехто й сьогодні продовжує скептично ставитися до медіаграмотності, проте життя засвідчило, що інформаційна війна – не вигадка, а сувора реальність. У той же час «українські прикордонні громади, порівняно з іншими регіонами, більш вразливі до інформаційних загроз. Щоб протистояти їм, потрібно знати, як вони діють, уміти критично оцінювати інформацію та розпізнавати російську брехню. Саме цьому і присвячені наші тексти», – написав у передовій керівник проєкту, медіаексперт Сумського прес-клубу Олексій Гвоздик, побажавши при цьому – «Мисліть критично і залишайтеся в безпеці».

Дезінформація – це не щось віддалене він нас, показують публікації. До прикладу – ситуація з евакуацією жителів області з п’ятикілометрової зони від кордону, яку розглядали в газетах «Ворскла» та «Перемога». А помилки в інформуванні, що створили напруженість цієї ситуації,  Алла Федорина проаналізувала в матеріалі «Народження фейку. Пологи приймає і влада?» на сайті Інституту Демократії імені Пилипа Орлика.  

Насправді важливість правильного інформування потрібно усвідомлювати та навчатися йому, передусім – журналістам і майбутнім журналістам. І не варто кривитися скептично щодо «несучасності» друкованих видань, – так можуть ставитися до них лише малопоінформовані особи з тік-током ув очах. Бо ті, хто живе на прикордонні, не маючи не те, що інтернету, а часом і мобільного зв’язку, чекають правдивої інформації, що їм приносить саме місцева газета.

Медійники мають розуміти свою відповідальність перед усім суспільством, і найголовніше – перед тою його частиною, що перебуває у кризовій ситуації. Адже і для неї має бути доступним #Медіасвіт_веде_у_Всесвіт.

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.