Дата публікації:
26 квітня 2023
Кількість переглядів:
323
Поділитися:

Що таке «включення», або, як кажуть професіонали, «включка», та чим цей прямоефірний кореспондентський стендап відрізняється  від змонтованого репортажу, на власному практичному досвіді змогли зрозуміти студенти-медійники третього курсу кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ, які працювали під час заняття з «Телевиробництва» у форматі «наживо».

Майбутні журналісти моделювали реальний телевізійний виробничий процес – новинний випуск із прямими включеннями. Тобто, доєднувалися до новинного випуску з коментарем подій у живому етері. Для цього вони обирали нагальні, суспільно важливі теми, відповідно до них – певні локації, із яких наживо, безпосередньо з місця події, підключались до онлайн-етеру через мобільний інтернет. Координувала роботу медійників ведуча, яка в тандемі з авторами писала та редагувала підводки, працювала над версткою, безпосередньо вводила й виводила з ефіру прямі ввімкнення. Допомагали студентам впоратися з поставленим завданням викладачі дисципліни «Телевиробництво» Раїса Стоян, Інна Гаврилюк та креативна продюсерка АТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України», аспірантка кафедри Оксана Кириленко.

Слід зазначити, що майбутні журналісти вразили тематикою коментарів і майстерністю виконання такого складного, навіть для досвідчених професіоналів, формату, як прямі включення. Серед тем, які обрали студенти, – проблеми з відбудовою знищеного ще влітку російським агресором житла у прикордонній Шостці, ситуація щодо Сумської єпархії УПЦ, перевезення пасажирів до прикордонних населених пунктів, що обстрілюються (село Чорнобривкіне Путивльської громади), коментували ситуацію з електронними рецептами на ліки, ринкові ціни на овочі та фрукти тощо. Означені теми майбутні медійники розкривали розлого й доволі компетентно з різних локацій.

Після завершення новинного випуску відбувся аналіз та обговорення роботи журналістської команди. Особливо вчасними та доречними були практичні поради й настанови від стейкхолдера Оксани Кириленко.

Загалом те, що заняття для майбутніх мас-медійників мають бути перш за все практико-орієнтованими, для кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ є постулатом навчального процесу. Підхід, коли теорія підкріплюється практикою, – основа підготовки справжніх професіоналів та приклад того, як #медіасвіт_веде_у_всесвіт.

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.