Дата публікації:
13 лютого 2023
Кількість переглядів:
183
Поділитися:

У Києві відбувся дводенний тренінг «Інструменти для протидії дезінформації» від Українського кризового медіа-центру, організовано за сприяння Atlantic Council і Digital Forensic Research Lab. Долучилися до занять студенти групи ЖТ-01 Артем Король і Аліна Шевченко, а також доцентка кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ  Алла Федорина.

Спікерами першого дня були Лариса Мудрак – журналістка, експертка з кризових комунікацій, та Лідія Смола – професорка НТУУ «КПІ», політичний аналітик, доктор політичних наук.

Країна-агресор веде війну не тільки на полі бою, а й в інформаційному просторі. Тому багато українців потрапляють на гачки, які робить ворог задля розхитування ситуації в суспільстві. Пропаганда творить образ «неіснуючої більшості», що викликає страх, паніку, плітки. Все це відбувається елементарно через низький рівень медіаграмотності в суспільстві. З початком війни, яку веде ворог ще з 2014-го, розвивалися і технології. Тому після повномасштабного вторгнення ми на собі відчули всю проблему «неякісних» новин, маніпуляцій, пропаганди. З купою облудних меседжерів і «заботованих» соціальних мереж  Україна і світ постали перед новими викликами. Одним із найскладніших є протидія дезінформації.

Під час занять ми розібрали історію пропаганди та дізналися, як працюють її стратегії психологічного впливу; довідалися про  найпопулярніші канали інформації, які використовують українці; виокремили сучасні прийоми пропаганди, з якими можна вступати в інформаційну війну з ворогом. У ході лекцій проводилися інтерактиви, що дало змогу покращити сприйняття матеріалу й одразу використати свої знання на практиці та попрацювати в команді.

«Пропаганда росії показувала і показує свою величезну міць: паради, побєдобєсіє, розмови про величезну армію, – розповідає професорка Лідія Смола. – Проте російська пропаганда не очікувала зіштовхнутися з «народною відповіддю».

Таку відповідь потрібно давати повсякчас, і тренінг наблизив нас до розуміння, як це слід робити.

Загалом постійне підвищення викладачами фахової майстерності спільно за студентами – це філософія кафедри, спрямована на удосконалення освітнього процесу.

Аліна ШЕВЧЕНКО

 

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.