Дата публікації:
10 лютого 2023
Кількість переглядів:
174
Поділитися:

9 лютого на базі відділу обслуговування користувачів Сумської обласної універсальної наукової бібліотеки відбулося чергове засідання клубу «Мовне коло». Удосконалювали учасники мовну грамотність разом із доценткою кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ, членкинею НСЖУ Тетяною Ковальовою.

Тема третього засідання Клубу стосувалася мови ворожнечі, дискримінаційних висловів, навішування ярликів. Учасники жваво обговорювали правильні й коректні варіанти вживання слів та словосполучень щодо соціально вразливих категорій.

Тематика викликала жваву дискусію та обговорення щодо вживання/уникнення українцями мови ворожнечі. Працюючи з медіатекстами, вчилися бачити та виправляти мову ворожнечі: коректо означали соціальні групи та їх представників, говорили про рівність і орієнтування на людину, а не на її особливість чи фізичну ваду. Зокрема розібрали, що є люди з інвалідністю, з особливими освітніми потребами, з порушеннями зору чи слуху, але усі в суспільстві є рівними у своїх правах. Така робота дозволила переконати учасників у важливості розглянутої теми.

Організатори «Мовного кола» – кафедра журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ, СООЖ НСЖУ, Сумська обласна універсальна наукова бібліотека – запрошують всіх охочих доєднуватися до подальших зустрічей.

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.