Дата публікації:
21 грудня 2023
Кількість переглядів:
222
Поділитися:

Студенти четвертого курсу кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ (освітня програма «Журналістика») представили два новостворені видання із власними журналістськими доробками. Проєкт здійснювався у межах курсу «Репортерська праця та новинне письмо».

На початку семестру група журналістів-початківців поділилась на дві редакції, які мали «створити» своє медіа та наповнити його цікавим контентом. Двадцятого грудня відбулася презентація новоспечених медіа та роботи двох команд.

Перша редакція (керівник Юлія Хоба) представила журнал під назвою «Межа правди». Видання на гостро соціальну тематику ввібрало в себе матеріали про політику, освіту, журналістику. З-поміж іншого тут опубліковане інтерв’ю з Ларисою Якубенко – представницею Нацради України з питань телебачення та радіомовлення у Сумській області. Цікавою є рубрика «Поза межами» авторства Катерини Малік, яка нині перебуває за кордоном і розповідає про тамтешні події та про життя українців у Норвегії.

Друга редакція, очолила яку Анна Шпурік, представила молодіжний журнал «Суми живуть». Основою медіа стали матеріали про події міста та його мешканців. Найбільше новин назбиралося про заходи, спрямовані на відновлення та покращення благоустрою Сум. Окреме місце займають тексти, спрямовані на підвищення правової обізнаності громадян. Найбільшими публікаціями стали інтерв’ю з волонтеркою Яриною Гордієнко та військовими, які розповіли, зокрема, про своє ставлення до витрачання бюджетних коштів на потреби ЗСУ.

Після презентацій студентам із «конкуруючого» медіа було запропоновано висловити свої зауваження щодо текстів або зовнішнього оформлення, порадити методи покращення або навпаки, підтримати вдалу ідею. Як висновок, група впоралась із завданням, студенти отримали практичні навички та свої оцінки.

Викладачка Алла Федорина прокоментувала результати заняття: «Одна група справді успішно захистила свій проєкт – журнал «Межа правди». Звичайно, говорили й про недоліки, але ми побачили завершену роботу команди. Друга редакція лише частково виконала завдання, хоча задум видання непоганий. Тут виявила себе проблема, що наразі стала досить виразною: студенти ставляться до навчання як до справи, "останньої в списку". Мабуть, не розуміючи, що від цього страждає майбутній професіоналізм. Але обидва проєкти, за умови доопрацювання,  можуть бути успішними. І важливо, що студенти не просто зробили творчі завдання, а й виконали командну роботу – організаційну й творчу».

Загалом потрібно зауважити, що чіткі практико-орієнтовані завдання є важливим кроком у формуванні професійної культури майбутніх медійників. А це – філософія роботи зі студентами на кафедрі журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ.

Вадим ДЗЕКУНОВ, студент групи ЖТ-01

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.