Дата публікації:
19 липня 2023
Кількість переглядів:
360
Поділитися:

Анатолій КРАВЧЕНКО випускник кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ 2011 року. Тривалий час працював ведучим новин та журналістом на ОДТРК (Суспільне Суми), ATV, в інших місцевих медіа. Зараз – пресофіцер однієї з військових частин Національної гвардії України. Із ним наша розмова.

Чому вирішили стати журналістом?

Мрія стати журналістом з’явилася десь у 15 років. Тоді бачив себе спортивним оглядачем або футбольним коментатором. Власне, обидві мрії частково зумів реалізувати.

Яким було навчання в університеті? Що вразило найбільше?

Головне було встигати засвоювати та охоплювати увесь обсяг навчального матеріалу. Згодом, курсі на третьому, зрозумів, що потрібно все не просто встигати, а й осмислювати. Навчання було дуже цікавим, але дуже швидким – 5 років минули непомітно.

Все, що стосувалося практичного аспекту та практичних навичок – оце було найцікавішим. Радіо, телебачення, робота прес-служб, коли тобі розповідають і вчать практикуючі журналісти. Їхній досвід дуже важливий для майбутнього масмедійника.

Загалом на кафедрі прагнуть зробити з тебе справжнього професіонала.

Із чого розпочали власний шлях медійника?

Уперше потрапив на радіо і пропрацював там кілька місяців уже після другого курсу. Згодом була газета, дальше знову радіо й телебачення. Власне, на телебаченні пропрацював найбільше – з творчими паузами понад 5 років.

Ваші тодішні уявлення про журналістику збіглися з дійсністю?

«Студентська» журналістика та «доросла» – трішки різні речі. Головне – вчасно зрозуміти й зуміти безболісно пройти цей етап.

Сьогодні ви пресофіцер, як опинилися на цій посаді?

Майже 4 роки тому мені запропонували змінити цивільний одяг на військову форму. З одягом довелося кардинально змінити і своє життя. Робота пресофіцера багатоаспектна. Військовий журналіст за нинішніх умов – це рупор правди та хороших новин у будь-якому підрозділі.

Працюючи журналістом, ви часто комунікували з пресслужбами, сьогодні вже журналісти звертаються до вас. Маючи досвід роботи з обох боків, можете пояснити, чим пресслужба відрізняється від «класичної» журналістики?

Будь-яка пресслужба – це в першу чергу так звана «обережна» журналістика з обов’язковим елементом піару. Коли ж ти працюєш у мас-медіа, твоє головне завдання – об’єктивність і всебічність.

Як «рупор правди та хороших новин», розкажіть, наскільки важливо в часи інформаційної війни дотримуватися інформаційної гігієни?

Її обов’язково і необхідно дотримуватися, адже ворог не спить. І слово – така ж важлива зброя, як і куля. Однак наше суспільство і ЗМІ зокрема з цим, на мою думку, справляються.

Журналістика новин керується строгими професійними стандартами, в пресслужб є щось подібне?

Стандарти аналогічні до стандартів журналіста в широкому значенні. Однак попри інформаційний супровід пресофіцер займається ще й захистом кожного бійця свого підрозділу в інформаційному просторі, його підтримкою.

Що можете порадити молоді, яка мріє працювати в медіагалузі?

Журналістика – дуже цікава та своєрідна професія. Тому кожен для себе, обираючи фах, має ствердно відповісти: «Я готовий долати всі труднощі та здійснювати масу роботи заради крутого матеріалу». Обов’язково по ходу навчання спробувати визначитися, в якому напрямі рухатися далі: в теле- чи радіожурналістиці, у друкованих чи онлайн-медіа. І тоді робити акцент саме на цьому.

Успіхів вам, – нинішні й майбутні студенти кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ!

*

#НашіЯскраві – це розповіді про наших випускників, хто реалізується, знаходить власне місце, визначає інформаційну політики як області та України, так і Європи та світу; це інтерв’ю з випускниками, у яких вони розповідають про специфіку роботи медійника, порівнюють практичний досвід із теоретичними знаннями й роздумують над роллю освіти у власному кар’єрному зростанні.

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.