Дата публікації:
17 травня 2023
Кількість переглядів:
250
Поділитися:

16 травня в Сумській обласній універсальній науковій бібліотеці вчергове зустрілися учасники «Мовного кола». Говорили про правопис слів іншомовного походження та фразеологічне багатство сучасної української літературної мови. Заняття провели викладачки кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ: докторка філологічних наук, професорка Ірина Жиленко та докторка філософії, асистентка Олена Іщенко.

На початку зустрічі Олена Іщенко розповіла присутнім про специфіку власне української та запозиченої лексики, розглянула джерела цих запозичень, розкрила основні правила й типові помилки написання слів іншомовного походження. Після міні-лекції учасникам було запропоновано виконання вправ для закріплення набутих знань: подвоєння приголосних, правопис голосних, вживання м’якого знака та апострофа тощо. 

Ірина Жиленко ознайомила з особливостями фразеологічних одиниць, звернула увагу на українські фразеологізми-відповідники, якими можна замінити кальковані з російської. Присутні ознайомилися із влучними українськими фразеологізмами, дізналися про сталі вислови, вміщені у фразеологічних словниках синонімів та антонімів. Особливе зацікавлення викликало раритетне видання «Ідіоми української мови», які зібрав Василь Софронів-Левицький (Вінніпег, 1963).

Серед присутніх були і студенти кафедри журналістики та філології СумДУ. Студентка 1 курсу Дарина Рубан зауважила: «Мова – живий організм, що безупинно крокує в ногу з часом. Тож вивчення найважливішого інструменту людської комунікації завжди актуальне! Безцінно, коли робиш це у приємній атмосфері з людьми, які прагнуть розвиватись. Саме таким середовищем стало «Мовне коло». Дотепні жарти, відкритість до лагідних зауважень та бажання черпати нові й нові знання генерують не тільки хороші результати, а й приємний післясмак від такого інтелектуально наповненого дозвілля».

Організатори «Мовного кола» – кафедра журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ, Сумська обласна організація Національної спілки журналістів України, Сумська обласна універсальна наукова бібліотека – запрошують усіх охочих доєднуватися до подальших зустрічей.

 

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.