Дата публікації:
12 квітня 2023
Кількість переглядів:
307
Поділитися:

Закінчилася робота відбіркової комісії журналістського конкурсу «Честь професії 2023», у якій третій рік поспіль бере участь і доцентка кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ, заслужена журналістка України Алла Федорина.

– Два роки я працювала у відбірковій комісії, яка знайомилася та відсіювала подані на конкурс інтервʼю, – розповідає Алла Федорина. – Цього року схотілося познайомитися з роботами в іншій номінації, тож оргкомітет зважив на це побажання і я працювала з матеріалами, поданими на конкурс «Найкращий репортаж». Наступний етап: відібрані членами відбіркової комісії матеріали читатимуть члени журі, які проведуть остаточний відбір. А у травні мають бути оголошені переможці.

На конкурс подано загалом 1037 матеріалів, із яких 871 – до основних номінацій: найкраще інтерв’ю – 193, найкращий репортаж – 227, найкраще новинне висвітлення резонансної події – 91, найкраща аналітика – 134, найкраще розслідування – 67,  найкраща публіцистика – 159 робіт. Є ще спеціальні номінації.

Тобто саме репортажів виявилося найбільше, відтак Аллі Федорині випало за неповні два тижні прочитати-прослухати-переглянути 75 матеріалів. І з них відібрати 20–30.

– Матеріали були різними і за обсягом, і за майстерністю, – розповідає Алла Федорина. – Були досить короткі, як відеосюжет для новин, але чомусь цей відеосюжет надіслали на конкурс репортажів. Найбільший відеоматеріал мав хронометраж майже півтори години. Я починала читати його вже увечері, думаю: такий довгий матеріал, буду якісь інтервʼю на більшій швидкості переглядати. А почала дивитися і забула про час, бо це був такий шматок життя, така щира робота репортерів, що справді відчула отой головний ефект, що має створювати репортаж – ілюзію присутності там, на місці подій. Це була війна у різних її проявах, тому іноді було просто важко без сліз сприймати матеріали. Але я переконалася ще раз, які хороші журналісти є в Україні.

Професійний конкурс журналістів «Честь Професії» існує в Україні з 2010 року і побудований на тих принципах, що й найкращі професійні медіа-конкурси в світі, такі, наприклад, як Пулітцерівська премія. Дізнатися про конкурс, його номінації та вимоги до них можна за посиланням https://journalismaward.in.ua/. А студентам варто вже сьогодні розуміти, що кожен із них може стати учасником і переможцем престижного професійного змагання. Звичайно, це буде під силу тим, хто оволодіє професійною майстерністю і зрозуміє шляхи, якими #Медіасвіт_веде_у_всесвіт.

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.