Дата публікації:
23 лютого 2023
Кількість переглядів:
286
Поділитися:

Викладачі кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ професор Ірина Жиленко і старший викладач Олена Бондаренко провели чергове засідання клубу «Мовне коло» на базі Сумської обласної універсальної наукової бібліотеки.

Присутні – шанувальники рідної мови різного віку – познайомилися з інформацією про ідею святкування Міжнародного дня рідної мови, дізналися про найрозповсюдженіші й найдавніші мови світу й ті, що зникають, різновиди української мови тощо.

Розповіли спікерки про спорідненість української мови з іншими слов’янськими та багато іншої важливої інформації.

Відкриттями для слухачів стали відомості про найдавнішу мову – аккадську, створену на основі шумерських оповідей ще 3 тис. років до нового часу, інформація про те, що у 1918–19 рр. українська була офіційною у Кубанській Народній Республіці.

З непідробною цікавістю слухачі довідалися про паліндроми і «козацький скоропис», про те, що перші слова з української мови  – «мед» і «страва» – були записані ще у 448 р., про 50 різних систем письма, що існували в українській мові протягом ХVІІІ–ХІХ століть, тому за кількістю орфографії наша мова перевершує найскладнішу – монгольську.

Почули присутні й про те, скільки мов може вивчити одна людина і хто такі поліглоти (а серед них немало українців – А. Білецький, А. Кримський, Г. Кочур, М. Лукаш, І. Франко та ін.); прослухали вірші про мову, українську пісню «Дунаю, Дунаю, чому смутен течеш?» – найдавніший зразок живої народної мови, мініатюру «Музика» Дарії Віконської, яка українською почала писати вже у зрілому віці.

Майстер-клас із правильної вимови слів і утворення синонімів, подолання суржику та виправлення лексичних і граматичних помилок у найуживаніших словосполученнях, особливості кличного відмінку й уживання числівників викликали справжнє захоплення відвідувачів, адже кожен мав можливість перевірити свою грамотність.

Сумська обласна універсальна наукова бібліотека отримала подарунки від Сумської обласної організації Національної спілки журналістів України й кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ – наукові посібники, монографії, довідкові видання. Непідробний інтерес викликала газета НСЖУ «Ми з України».

Організатори «Мовного кола» – кафедра журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ, СООЖ НСЖУ, Сумська обласна універсальна наукова бібліотека – запрошують всіх охочих доєднуватися до подальших зустрічей.

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.