Дата публікації:
03 березня 2019
Кількість переглядів:
1909
Поділитися:

Destin – міжнародний проект, над яким почала працювати кафедра журналістики та філології СумДУ. Його мета – підвищити якість журналістської освіти задля демократії в Україні, вдосконаливши стандарти, доброчесність і професіоналізм. Робота над проектом триватиме до 2021 року. Його фінансує програма Європейського Союзу Erasmus+. Участь у ньому дасть можливість нашому університету вийти на якісно новий рівень журналістської освіти

У лютому завідувач кафедри журналістики та філології, доктор філологічних наук, професор Олена Ткаченко разом із начальником відділу міжнародних зв’язків університету Костянтином Кириченком взяли участь у перших засіданнях робочої групи проекту Destin, які проходили в місті Бат (Велика Британія).

Крім Сумського державного університету, над проектом працюють ще дев’ять українських та п’ять зарубіжних університетів (з Австрії, Ірландії, Польщі, Швеції), а також медійні та громадські організації Українська асоціація студентів, Громадське Радіо (Україна), Мережа Етичної Журналістики (Велика Британія), Європейська тренінгова асоціація журналістів (Бельгія), Світова служба університетських послуг (Австрія). Координує роботу британський університет Bath Spa.

Завдання учасників – оновити навчальні програми бакалавратури й магістратури з журналістики для їх відповідності Європейській системі якості (EQF), зокрема європейським стандартам доброчесності та професіоналізму, покращити зв’язки між студентами й медіаіндустрією. Ідеться не про новий комплекс дисциплін (назви можуть не змінитися), а про їх переформатування так, щоб кожна робила свій внесок у розвиток чітко визначених професійних компетенцій сучасного журналіста. Водночас учасники об’єднають зусилля для підвищення медійної грамотності суспільства, у якому працюватимуть журналісти-випускники.

Разом з тим учасники об’єднають зусилля, щоб підвищити медійну грамотність суспільства, у якому працюватимуть випускники-журналісти.

Університети розподілили між собою відповідальність за напрями роботи. Кафедра журналістики та філології СумДУ координуватиме розроблення онлайн-курсів із медіаграмотності для широкої громадськості. Завідувач кафедри Олена Ткаченко переконана, що нашому університету дістався найкращий пакет. По-перше, він один із двох ключових у проекті (іншим – навчальними програмами – опікується КНУ ім. Т. Г. Шевченка). По-друге, цей напрям відповідає ціннісним пріоритетам діяльності кафедри, викладачі якої вже три роки проводять медіаосвітні тренінги для вчителів і школярів.

Робота з громадськістю важлива, бо технологічні можливості у сфері мас-медіа постійно розширюються, а з ними й інструменти маніпулювання. Зберігаються цифрова нерівність, інформаційна агресія проти України, окремих груп населення й осіб. У цих умовах низька медіаграмотність може мати катастрофічні наслідки для суспільства, яке намагається бути демократичним. Як мінімум, вона позбавляє сенсу якісну журналістську освіту в Україні: якщо аудиторія не вмітиме аналізувати інформацію, не буде запиту на хорошу журналістику.

Як зазначила Олена Ткаченко в доповіді на установчій конференції проекту Destin, онлайн-курси матимуть навчати громадськість відрізняти якісне журналістське інформування від неякісного, пояснювати механізми відтворення реальності журналістами, розвивати критичне мислення дітей і дорослих. Спільними зусиллями планується створити понад 20 таких курсів.

Представники кафедри журналістики та філології 14 лютого зустрілися в СумДУ з директором Інституту журналістики КНУ ім. Тараса Шевченка Володимиром Різуном, координатором проекту в Україні, щоб обговорити план роботи.

У травні учасники зберуться в Києві, щоб визначитися з критеріями оцінювання якості навчальних програм та почати їх аудит.

Початок навчання студентів спеціальності «Журналістика» в університетах-учасниках за оновленими програмами планується на 2020 рік. Тоді ж відкриються онлайн-курси з медіаграмотності для дітей і дорослих.

 

 

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.