Дата публікації:
17 травня 2019
Кількість переглядів:
653
Поділитися:

Третьокурсники спеціальності «Журналістика» отримали можливість поспілкуватися з головним редактором Київського бюро «Радіо Свобода» Інною Кузнецовою. Разом із молоддю пані Інна обговорювала принципи незалежної журналістики, місію медіа щодо просування демократичних цінностей, концепцію роботи сучасних засобів масової інформації та вчила користуватися новітніми технологіями для створення новин

- По-перше, сучасний журналіст повинен мати вищу освіту. А бажано навіть дві, адже медійник має розумітися в багатьох галузях. І значно легше це робити, якщо, окрім журналістики, є також професійні знання з певної сфери. По-друге, важливо проходити стажування у провідних ЗМІ. Допоки ти студент, то маєш можливість повчитися і спробувати якнайбільше варіантів роботи, щоб зрозуміти, який підходить найкраще. Це може бути будь-яка редакція: радіо, телебачення, інтернет-видання тощо. А по-третє, необхідно знати англійську мову. Не буде таємницею, що саме англійська – це інтернаціональна мова. І в роботі журналіста вона вкрай необхідна, адже подеколи потрібно спілкуватися з іноземцями та працювати з англомовними джерелами. Не обовэязково відвідувати платні заняття, усе набагато простіше. Існує безліч безкоштовних онлайн-курсів з вивчення мов, – радить студентам пані Інна.

Важливим правилом є те, що радіо не лише говорить, а також і показує. Тому на прикладі проектів «Радіо Свобода» журналіст ознайомила студентів-медійників із вдалим використанням сучасних технологій. Зокрема тими матеріалами, де великі матеріали замінюють на короткі відео з титрами, а висвітлення актуальних подій показують у прямому ефірі замість новинного сюжету. Саме цим і займалися студенти на практичному занятті. У режимі реального часу третьокурсники в одній з обраних соціальних мереж вели стрім, де розкривали глядачеві актуальні теми. Додавало драйву те, що матеріал повинен був привернути увагу якомога більшої аудиторії. Інна Кузнецова проаналізувала роботу кожної групи, дала фахові поради та рекомендації.

- Надзвичайно вражений кількістю отриманих знань. Вчитися у такої авторитетної людини, як Інна Кузнецова, – це неймовірно. На своїх прикладах журналіст розповідала про те, як створити унікальний, крутий контент. Я вважаю за взірець «Радіо Свобода», тому хотів би працювати у такій організації, – ділиться враженнями третьокурсник Дмитро Піндрус.

Студенти-журналісти отримали нові знання і разом з тим практичні навички, що знадобляться для роботи у ЗМІ.

Приємно, що в журналістки також склалося гарне враження про аудиторію, з якою довелося працювати. Доказом тому її пост у Фейсбуці. https://www.facebook.com/inna.kuznetsova.71.

Слід зазначити, що тренінг відбувався за підтримки громадської організації «МедіаКомпас».

Вікторія Грищенко, ЖТ-61

 

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.