Дата публікації:
16 квітня 2019
Кількість переглядів:
625
Поділитися:

Фейк чи не фейк? Пропаганда й чесне інформування ̶ у чому різниця? Як відрізнити фейкову новину від правдивої? Як спростувати фейк? Ці та інші питання розглядали студенти кафедри журналістики та філології на тренінгу «Фактчекінг: ефективні інструменти виявлення фейків та пропаганд»

Студентки-журналістки Тетяна Чекотило та Марія Крикуненко взяли участь у тренінгу з фактчекінгу. Захід проходив на базі Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Провела тренінг Ольга Юркова  ̶  журналістка, співзасновниця незалежної української організації StopFake.org, що займається викриттям пропаганди та дезінформації в ЗМІ, навчає і консультує фактчекерів в Україні і за кордоном, редактор відділу Донбасу та Криму журналу «Країна».

Тренінг об’єднав студентів із тринадцяти українських закладів вищої освіти: Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Київського університету імені Бориса Грінченка, Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, Сумського державного університету, Маріупольського державного університету, Запорізького національного університету, Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського, Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, Одеського національного університету імені І. І. Мечникова, Національного авіаційного університету, Донецького національного університету імені Василя Стуса, Таврійського національного університету імені В. І. Вернадського, НТУУ Київського політехнічного інституту імені Ігоря Сікорського.

Учасники дізналися про основні міфи кремлівської пропаганди щодо України, досвід організації StopFake.org, основні прийому створення фейків та маніпуляцій у медіа та методи їх виявлення, прояви пропаганди у власному медіапросторі тощо. Головне питання тренінгу  ̶   боротьба із російською пропагандою.

Виявляти фейки навчалися не лише учасники заходу. Таку можливість мали й усі ті, хто переглядав онлайн-трансляцію тренігу, яка здійснювалася на YouTube-каналі «Студент-TV». По закінченні тренінгу учасники отримали сертифікати та подарунки від медіаплатформи Campus Radio Ukraine/Студент-TV. І, звичайно ж, зробили на пам’ять спільне фото.

Тетяна Чекотило, ЖТ-81

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.