Дата публікації:
20 вересня 2018
Кількість переглядів:
682
Поділитися:

Зустріч із лауреатами премії "Коронація слова", які народилися на Сумщині, відбулася 18 вересня в Сумській міській бібліотеці ім. Т. Г. Шевченка

Відомо про шістьох авторів із Сумщини, які вигравали в різних номінаціях у різні роки. На жаль, жіноча половина  Людмила Говійна, Богдана Олександровська та Анна Коршунова  не прийшла на захід. Із читачами зустрілися Євген Положій, Владислав Івченко та Микола Ремньов. 

Євген Положій розповів, що журі "Коронації слова" відбирає лише окремі формати, жанри робіт, що можуть претендувати на призові місця. Автор представив книги, які він надсилав на конкурс, а також нову збірку «Перехрестя». Письменник прочитав свої «віршата», коротко описав зміст конкурсних робіт минулих років. «Якщо сьогодні ми безкарно вбиваємо собак, то завтра почнуть вбивати людей», – одна з думок «неформатного» роману «Риб’ячі діти», що, на жаль, не завоював призів через невідповідність формату конкурсу. Автор анонсував презентацію «Перехрестя» в Сумах, зйомки фільму «Родинна справа» за мотивами новел про АТО, вміщених у його книгах «Іловайськ» та «5 секунд, 5 днів». Повідомив про виставу «Східні канікули», яку поставить у Канаді за мотивами його творів театр «Стожари». Наостанок він висловив бажання бачити якомога більше земляків серед номінантів.

Владислав Івченко вважає, що в Україні майже немає таких конкурсів, які б розвивали молоду українську літературу, причому без корупції та кумівства. «У більшості країн такі премії – крок до продажів. У Німеччині, наприклад, письменник реально заробляє на цьому. У нас, на жаль, такого майже немає». Він також наголосив, що участь у конкурсі майже не потребує витрат, проте може принести популярність і славу. Із 2015 року літератор припинив надсилати роботи на «Коронацію слова», щоб дати дорогу молодим авторам. Письменник отримував відзнаки у 2008, 2011, 2012 і 2014 роках. «Якщо текст дійсно хороший – він піде в маси», –зауважив він.

У 2017 році твір Миколи Ремньова «Не плач, кохана» увійшов до 20 найкращих у номінації "Роман". Цей твір написаний на основі його власних спостережень та щоденників одного з прототипів героя роману. Сам письменник зазначив, що ідея написання визрівала давно, було декілька спроб почати писати, проте завжди щось ставало на заваді. Поштовхом стала чергова зустріч із колишнім політв’язнем із Лебединщини. Наразі Микола Ремньов видав чотири романи українською та російською мовами й не планує зупинятися. Наприкінці зустрічі письменники закликали творити, писати й обов’язково пробувати себе в літературних конкурсах, бо це чудовий старт для новачків. А ще мистецькі змагання у письменництві можуть стати кроками до знайомства з видавцями та майбутньої співпраці з ними.

Для довідки

Літературний конкурс «Коронація слова» визначає переможців у категоріях «роман», «п’єса», «кіносценарій», «пісенна лірика» і «твори для дітей». Конкурс заснували 1999 року Тетяна та Юрій Логуші. Мета проекту  пошук нових імен у літературі й розвиток творчих здібностей уже відомих письменників. «Коронація слова» вже відкрила читачам Ірен Роздобудько, Андрія Кокотюху, Володимира Лиса та багатьох інших.

Зореслава Шеденко, ЖТ-81

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.