Дата публікації:
31 серпня 2018
Кількість переглядів:
848
Поділитися:

Студенти й викладачі кафедри журналістики та філології СумДУ привезли два призи з фестивалю «Праволюдяність: mediafest», який проходив з 26 по 29 серпня в Києві

На фестиваль запросили студентів, які пройшли перший етап усеукраїнського конкурсу журналістських робіт про права людини, – Юлію Аніщенко, Марину Москович, Валентину Немеш – та їхніх викладачів-керівників Тетяну Ковальову й Олену Євтушенко.

Роботи пропонувалося подавати в будь-якому з чотирьох форматів: текст, фото, відео чи аудіо. 

Студентка другого курсу Марина Москович здобула друге місце в категорії "Візуальні роботи" й приз 7000 грн, а третьокурсниця Валентина Немеш – спеціальну відзнаку в цій же категорії від Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини Людмили Денисової.

Марина Москович створила комікс на захист прав людей із нетрадиційною орієнтацією:

– У моїй роботі розказується історія хлопця, який пройшов усі стадії прийняття своєї сексуальної орієнтації. Щоб бути щасливим, потрібно полюбити себе, і не кожен може цим похвалитись. Ця історія – позитивний приклад того, що людина може пережити складний етап у своєму житті і залишитись собою. Я проілюструвала історію, щоб читач зміг візуалізувати образи й краще запам'ятати їх.

– Я подавала декілька конкурсних робіт, – розповіла Валентина. – Одна з них, а саме робота на тему домашнього насилля, отримала особливу відзнаку. У цій роботі були зображені троє людей із ознаками насилля: рани, синці, подряпини. У відео вони позбавляються цих ознак і починають жити новим життям, закликаючи всіх, хто потерпає від насилля, не мовчати, а говорити про це. Я не хотіла знімати якісь соціальні експерименти чи журналістські розслідування, я хотіла передати проблему через образи. Цей грим із ранами, який був на акторах, став головним образом, який передавав увесь біль людей, які страждають від насилля.

Під час фестивалю учасники з 17 університетів України сплікувалися з правозахисниками, дивилися документальні фільми, працювали в командах над створенням соціальних відеороликів про захист прав дітей, людей з інвалідністю, внутрішньо переміщених осіб та ромів.

Усеукраїнський конкурс і фестиваль студентських журналістських робіт присвячені 70-річчю Декларації прав людини та 20-річчю Національної інституції з прав людини в Україні. Його організатори – Центр інформації про права людини, Уповноважений Верховної Ради України з прав Людини, Комісія з журналістської етики, Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка та Науково-методична комісія з журналістики та інформації. Реалізацію ініціативи підтримали Програма розвитку ООН в Україні та Міністерство закордонних справ Данії.

Фото Валентини  Немеш, а також із Фейсбук-сторінки та сайту Центру інформації про права людини

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.