Дата публікації:
22 березня 2018
Кількість переглядів:
607
Поділитися:

Сумський державний університет і Харківський регіональний центр оцінювання якості освіти підписали угоду про ексклюзивне партнерство для проведення дослідження PISA

PISA (Programme for International Student Assessment) – Міжнародна програма оцінювання освіти, започаткована в 2000 році для порівняння освітніх систем через перевірку вмінь і навичок учнів із читання, математики та природничих дисциплін. Зараз охоплює майже 80 країн світу. Програма реалізується за підтримки Організації економічного співробітництва та розвитку (OECP). Мета дослідження – отримати об’єктивну інформацію про готовність молодих громадян до повноцінного життя в сучасному суспільстві; визначити чинники, які впливають на ефективність навчання; формувати національну освітню політику на основі реальних даних про стан вітчизняної системи освіти.

Цього року Україна вперше долучається до PISA.

У Сумській області оцінювання пройдуть 128 учнів 15-річного віку з семи навчальних закладів. Процедура включатиме паперове тестування (120 хв.); письмове анкетування учнів (35 хв.), покликане з`ясувати вплив соціуму на готовність застосовувати теоретичні навички в реальному житті; письмове анкетування адміністрацій шкіл для дослідження залежності якості освіти від кваліфікації вчителів, методик викладання, залучення батьків до навчального процесу.

Роботи здаватимуться анонімно. Не передбачено жодних оцінок, рейтингів і регіональної статистики. PISA не перевіряє рівень підготовки з навчальних дисциплін, а оцінює здатність учнів використовувати здобуті знання у життєвих ситуаціях.

Ефективність такого підходу відмітив ректор СумДУ Анатолій Васильєв: «Якість освіти – вирішальний фактор із точки зору впливу на якість життя, успішність суспільства. Без таких досліджень неможливо робити висновки та змінювати технології, адже спершу потрібно бачити справжню картину».

Вибір нашого університету як ексклюзивного партнера аргументував директор Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти Олександр Сидоренко: «Звернулися до СумДУ абсолютно свідомо. Перш за все тому, що він у нашому регіоні має найбільш динамічний розвиток упродовж останнього десятиліття, є прикладом успішного досвіду організації вищої освіти в Україні».

Українські школярі перевірятимуть набуті вміння з 15 по 30 квітня. 

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.