Дата публікації:
03 листопада 2017
Кількість переглядів:
801
Поділитися:

Семеро учасників із різних міст України, четверо сумських організаторів, три дні пригод та один крутий вікенд

Cімох туристів, які приїхали підкоряти наше місто в межах Усеукраїнського руху «Твоя країна», Суми вітали 27–28 жовтня. «Твоя країна» – некомерційний мережевий рух візитів молоді по Україні.

Хлопців та дівчат з Івано-Франківська, Каменя-Каширського, Києва, Львова, Миколаєва, Одеси й Харкова сумські активісти зустрічали з 2:00 ночі на залізничному вокзалі. Для ідентифікації господарі озброїлися різнокольоровими ліхтариками, а після зустрічі організували чай і підзарядку мобільних пристроїв у Центрі дозвілля молоді.

Для когось це перша подорож, а для когось – остання підкорена область. Ніхто з гостей не знав, на що чекати в нашому місті, бо сумські організатори тримали це в секреті. Подробиць не змогли випитати навіть ведучі програми «На часі: ранок» телеканалу «UA: Суми».

"UA: Суми", "Розумний хаб", ролердром і СумДУ

Власне на телеканал і здійснили першу екскурсію учасники Руху. Адміністратор Олена Тимоніна показала їм майже всі «таємні» кімнати телестудії.

Потім для веселої компанії організували тім-білдинг у «Розумному хабі». Співзасновник організації Дмитро Тищенко розповів про дух студентства в місті, «революцію на траві», участь сумчан у подіях на Майдані, створення «Хабу».

Згодом на туристів чекала екскурсія містом, яку провів Данило Скачко. Почуте й побачене так надихнуло учасників Руху, що вже за годину вони вільно орієнтувалися в центрі міста. Мало що підіймає настрій так, як катання на роликах, тому наступною локацією був ролердром у ТРЦ «Київ». Звідти туристи поїхали до Сумського державного університету, де змогли подивитися, як працює 3D-принтер.

Тростянець, електричка й гітара

Наступного ранку учасники вирушили до перлини Сумщини – міста Тростянець. Анжеліка Челікіді-Сіренко, студентка кафедри журналістики та філології СумДУ, організатор проекту, зазначила: «Перша наша спроба реалізувати проект вийшла як перша чарка колом. Та завдяки роботі над помилками ми вдало побудували наш другий візит. А ось третій став особливим, інакшим: цього року ми знайомимо вас із тими людьми, які творять наше місто, роблять його кращим, інфраструктурним та цікавішим для молоді і тих, хто тут мешкає. Тому ми організували відвідування не лише обласного центру, а й перлини області». У Тростянці компанія відвідала Музей шоколаду, Круглий двір, Палац Голіцина та Алею закоханих. Навіть дрібний дощ не зміг зіпсувати настрій допитливій молоді.

Три години в дорозі повністю відновили сили, бо ніщо так не гуртує, як електричка та гарна компанія. Теплий і затишний вечір зробили хлопці з гурту «Zoer»: гра на гітарі, спів, чай, свічки завершили цей день.

Редька, права людини й прощання

Останній ранок у Сумах учасники провели разом із Феліксом Редькою, керівником творчого об’єднання «Ренесанс». Він розповів, як починав кар`єру, поділився лайфхаками і дав кілька порад на майбутнє.

В антикафе «Нero» студентка СумДУ Дар`я Данілова провела тренінг «Права людини».

Останні розмови під чай із тістечком – і час прощатися.

Більше за все мені сподобались люди, вони особливі, неймовірні. Місто чудове, затишне. Для мене Суми залишаться тихим містом із прекрасними, готовими до змін людьми, які зроблять усе можливе задля успіху,

– поділилася враженнями учасниця проекту Ірина Кузьмич, студентка другого курсу ДВНЗ «Університет банківської справи».

Дороговказом у проекті «Твоя країна» для багатьох став відгук у «Facebook» вінничанки Наталії Бартсіховської: «Народ, це не проект і навіть не всеукраїнський рух, а справжнісінька наркота, на яку сідаєш, а злізти вже не можеш. Ах, так, вона ще й цілком легальна і більш ніж посильна для гаманця і навіть для тонкої душевної організації інтровертів. Ти просто спробуй, нічого поганого не буде, всі так роблять. Ти ж не хочеш бути білою вороною – єдиним, хто так ні разу нікуди і не подався?».

 Ярослава Ганжа, ЖТ-72

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.