Дата публікації:
12 листопада 2016
Кількість переглядів:
1138
Поділитися:

Правда, фейк чи напівправда ‒ так маркують медійні матеріали професійні фактчекери Артем Бабак та Михайло Кольцов, які займаються перевіркою достовірності інформації. Для популяризації практик фактчекінгу вони в ролі лекторів подорожують регіонами України з просвітницькими тренінгами. Не оминувши своєю увагою й Суми, київські фахівці 11 листопада провели майстер-клас із аналізу фактів для студентів кафедри журналістики та філології Сумського державного університету.

Серцевиною трьохгодинних тренінгів став політичний фактчекінг, спрямований на перевірку правдивості інформації від високопосадовців. Їх найбільшою хворобою, на думку викладача Могилянської школи журналістики Михайла Кольцова, є популізм, із яким треба боротися. Політики повинні навчитися відповідати за свої слова. Діяльність фактчекера у сфері політики впливає на голосування під час виборів, сприяє громадському контролю за роботою влади, формує політичну грамотність і критичне мислення в громадян.

Журналіст проекту StopFake Артем Бабак зазначає, що серед інформаційних елементів, за якими може ховатися неправда, є цифри, історичні та географічні факти, особливо маловідомі країни, події.

Проте не всі дані фактчекеру слід перевіряти. Наприклад, на прогнози, суб’єктивні судження, анонімні та внутрішні джерела без доступу не варто витрачати час. Такі сервіси як, «Cлово і діло» (слідкує за виконанням обіцянок політиків), demagog.cr (чеський проект, перевірка правдивості цитат політиків), voxukraine, FactCheck допоможуть журналісту в роботі з інформацією.

Михайло Кольцов зазначив, що саме перевірка фактів відрізняє професійного журналіста від громадського, якому досить мати телефон та доступ до фейсбуку. Репутація робить журналіста журналістом, один недостовірний факт перекреслює все хороше, зроблене раніше. І оскільки журналісти мають захищати громадські інтереси, важливо, щоб їм довіряли. Фактчекінг дозволяє з’ясувати правду, викрити маніпулятивні впливи. Він є інформаційним фільтром соціальних мереж, де новини поширюються миттєво.

Тренінги є частиною проекту, створеного учасниками StopFake разом із чеською Асоціацією з міжнародних справ (АМО), у межах якого проводиться й конкурс на найкращу викривальну фактчекінг-статтю. Призовий фонд ‒ 20 тисяч гривень – розділить трійка перших. Крім того, найкращі учасники можуть отримати постійне шестимісячне фінансування на реалізацію фактчекінгових проектів. Роботи приймаються до 9 грудня. Детальна інформація щодо конкурсу на сайті http://checkregion-ua.info.

Тетяна редько, МДм-51

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.