Дата публікації:
06 грудня 2019
Кількість переглядів:
882
Поділитися:

У рамках проєкту «Посилення громадського контролю в регіонах України ІІ» відбулась студентська конференція «Фактчек як метод і джерело». Студентки кафедри журналістики та філології виступили з власним розслідуванням та вибороли призове місце

Реалії медіасередовища вимагають від українського журналіста гарних навичок у перевірці інформації. Один із методів, що спрямований на виявлення недостовірностей, – фактчек. Чеська громадська організація Асоціація з міжнародних питань розробила та реалізувала проєкт, у рамках якого 2 грудня в Києві відбулась студентська конференція. У ній взяло участь 28 студентів з різних областей України.

Фактчекери-початківці побували на майстер-класі щодо роботи з судовими реєстрами та взяли участь у панельній дискусії з професійними фактчекерами Олександром Гороховським, Оленою Чурановою, Наталкою Онисько та Максимом Скубенко.

Окрім того, переможці конкурсу фактчекових робіт були відзначені дипломами та грошовими винагородами.

Студентки 2-го курсу кафедри журналістики та філології СумДУ Валерія Барикіна та Єлизавета Хорошева посіли ІІІ місце.

Дівчата приміряли на себе роль фактчекерів і проаналізували тези політика, нині т.в.о. голови Сумської обласної державної адміністрації Ірини Купрейчик на наявність маніпуляцій та брехні. У роботі їм допомагали викладачки кафедри журналістики та філології Тетяна Ковальова й Олена Євтушенко.

- У процесі роботи в мене виникли складнощі з пошуком тез, але наші викладачі допомогли це вирішити. Із конференції найбільш запам’яталась лекція Давіда Стуліка, де він розповідав про фейки 2013–2016 років, що стосувалися подій на Донбасі та боротьби ЄС проти пропаганди й маніпуляцій в Європі. Я підвищила знання у сфері фактчекінгу та відокремила для себе одне правило – не гнатися за оперативністю, – ділиться враженнями Валерія Барикіна.

- У нас в Україні майже все є у відкритому доступі, тому шукати відповіді були не так складно, як здається на перший погляд. Сама конференція запам'яталась топовими спікерами й тим, що організатори дуже постаралися, щоб учасники змогли жити в чудових умовах. Сподобалось також те, що всі були дуже активними й під час виступів промовців була палка дискусія. Планую взяти участь у наступному році. Тепер я націлена не на призове місце, а на перемогу, – розповіла Єлизавета Хорошева.

Вітаємо наших переможниць та бажаємо їм успіхів у подальших конкурсах!

Марина Тищенко, ЖТ-81

 

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.