Дата публікації:
28 жовтня 2019
Кількість переглядів:
972
Поділитися:

25–27 жовтня в Сумській гімназії № 1 проходив ХVII обласний турнір юних журналістів імені Геннадія Петрова. Дванадцять команд із Сум та Сумської області боролися за звання найкращих юних медійників. На турнір завітали як новачки, так і «бувалі ТЮЖівці»

Традиційно активну участь у проведенні й організації турніру взяли представники кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ. До роботи в складі журі було запрошено викладачів, здобувачів наукового ступеня «доктор філософії з журналістики», магістрантів освітніх програм «Журналістика» та «Реклама і зв’язки з громадськістю», а також випускників. Студенти-бакалаври проводили ігри, брали участь у рахувальних комісіях, редагували та випускали «турнірну» газету «Трубадур».

Під час урочистого відкриття школярів привітала завідувачка кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ, професор Олена Ткаченко, побажавши командам проявити креативність та показати нестандартне мислення на цих змаганнях. «Журналістика – основа демократичного суспільства, а щоб вона була якісною, нам потрібні «якісні» журналісти», – зазначила вона.

Голова журі, доктор наук із соціальних комунікацій, доцент кафедри Володимир Садівничий побажав командам напруженої та плідної турнірної боротьби й пообіцяв, що члени журі будуть максимально справедливими й об’єктивними.

«Хай слова будуть такі ж гострі, як шпаги», – побажала команда «Еспада».

Дійсно, за всі дні турніру в аудиторіях точилися гострі суперечки, загальна полеміка іноді була надто палкою, адже кожен хотів знайти істину.

Теми, як завжди, зачіпали найглибші проблеми української журналістики та найцікавіші морально-етичні аспекти медіасфери.

Після трьох ігор визначилися команди-фіналісти, які й розіграли перемогу: «Еспада» (Сумська школа № 10), «Nota Bene» (Сумська гімназія № 1) та «Гранослови» (Шосткинський НВК: спеціалізована школа-ліцей).

За результатами змагань перемогу здобула «Nota Bene». Друге місце посіли «Еспада» (Сумська школа №10) та «Гранослови» (м. Шостка). Третє місце розділили між собою всі команди, що не потрапили до фіналу. Зазначимо, що різниця в фінальних оцінках між командами була невелика.

Журі протягом трьох турнірних днів уважно спостерігало за грою всіх команд і кожного з учасників. Відтак, визначено переможців у 12 номінаціях – за найкращі доповідь, опонування, рецензування, за артистизм, толерантність, найбільш інтелектуальні відповіді, найвлучніші аргументи, найкраще капітанство й найсильнішу командну гру. Спеціальний приз від кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ отримала переможниця категорії «Особистість турніру» Марія Дорошенко (команда «Гранослови»).

Старший викладач кафедри, редактор газети СумДУ «Резонанс» Василь Чубур зазначив:

– Гра сподобалася, але мала певні недоліки. Діти спершу «розкачувалися», а вже наприкінці захопилися, полеміка стала цікавішою, журі теж захопилося. Якщо казати про фаворитів, то оцінки журі говорять самі за себе.

Аспірант СумДУ спеціальності 061 «Журналістика» Вадим Яременко також позитивно відгукнувся про рівень турнірних змагань:

– Гра цікава. Команди продемонстрували хороші знання не лише в журналістиці, а й в інших сферах. Цікаво слухати і навіть є чому повчитися в учасників. Також приємно вразили команди, які демонструють сильний характер і сильну підготовку.

Обласний ТЮЖ-2019 приніс позитивні емоції усім: і командам, і журі. Він показав, що в сумської журналістики є майбутнє!

Зореслава Шеденко, ЖТ-81

 

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.