Дата публікації:
21 лютого 2018
Кількість переглядів:
786
Поділитися:

Студенти СумДУ взяли участь у семінарі «Протидія інформаційній агресії через медіаграмотність», що відбувся 20 лютого у Літературній вітальні. Спікером заходу виступив Віталій Жугай – кандидат філологічних наук, адміністративний директор Центру демократії та верховенства права, керівник Центру допомоги журналістам

Учасниками семінару стали студенти спеціальностей «Журналістика» і «Менеджмент соціокультурної діяльності» та викладачі.

«Доки в Україні діють пропагандистські медіа, такі як “2000.ua”, “Вести”, “Страна.ua”, “News front”, – ця тема не перестане бути актуальною», – зауважив Віталій Жугай. Також розповів про різні думки медіаекспертів щодо інформвійни. Один із них – Валентин Бадрак вважає, що головний козир України в протидії Росії – це армія й контррозвідка. Журналістка проекту «Stopfake» Аліна Мосендз наголошує: треба включати критичне мислення, щоб не потрапити під вплив пропаганди. Євген Бондаренко, голова Школи Медіа-Патріотів, говорить про важливість розмежування поняття фактажу та неймінгу. Про ці та інші шляхи вирішення проблем інформаційної агресії можна дізнатися з програми «Погляд з Віталієм Жугаєм» (UKRLIFE.TV).

Також лектор розповів про Global Firepower – веб-ресурс, що містить інформацію про військові сили світу та наглядно пояснив, що інформаційна війна – одна з найефективніших. Він нагадав слова Альберта Ейнштейна: «Не знаю, якою зброєю люди битимуться у Третій світовій війні, але скажу вам, що в Четвертій це будуть камені!». Адже комбінація потрібних клавіш – і можна знищити все.

«Я дізнався про цікаві сайти моніторингу соціальних мереж та воєнних ресурсів будь-якої країни, що можуть полегшити противникам вести не тільки інформаційну війну», – розповів першокурсник спеціальності «Журналістика» Богдан Лізунов.

«Я вважаю, що проблема інформаційної війни завжди була актуальною. І єдиною протидією цьому є критичне мислення», – зазначила його одногрупниця Марина Жук.

 Тетяна Пляшник, ЖТ-71

 

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.