Дата публікації:
26 червня 2017
Кількість переглядів:
1044
Поділитися:

«Четверта влада» – словосполучення, яким визначають пресу та її вплив у соціумі. І не без підстав – адже за допомогою масової інформації можна впливати на громадську думку, стан масової свідомості. Та чи може ця «влада» служити на благо народу без дотримання професійних стандартів й етичних норм? Про це дискутували 26 червня на семінарі з журналістської практики.

Захід, що пройшов у рамках проекту ЄС Association4U, зібрав понад 20 учасників, серед яких – журналісти, студенти, викладачі та пересічні представники громадянського суспільства. Ведучі семінару – журналісти Клеменц Шоль та Інго Петц – розповіли, яких стандартів має дотримуватися професіонал та як повага до норм впливає на рівень довіри аудиторії.

Обговорювали й роль соціальних комунікацій у демократичному суспільстві, про те, як висока ступінь доступності Інтернету й зокрема соціальних мереж позначається на роботі ЗМІ.

Німецькі журналісти підкріплювали свої аргументи прикладами з власного та світового медійного досвіду.

Обидва лектори за освітою політологи. Член Німецької асоціації журналістів Клеменц Шоль має 15-річний досвід проведення тренінгів і більше 250 висококваліфікованих випускників у різних країнах світу. Його рейтингова програма для журналістів вважається однією з найбільш успішних у Німеччині, Центральній і Східній Європі. Інго Петц поряд із журналістською діяльністю вивчав славістику, працював запрошеним науковцем та є автором кількох книг. Його тематичні інтереси включають, окрім політики, інтелектуальні дебати, субкультурні рухи, футбольну фан-культуру, а також яхтові перегони, дизайн та літературу.

Говорили більше чотирьох годин: гості відповідали на запитання сумчан, торкалися міжнаціональних тем, таких як сприйняття України на Заході, ефективність російської пропаганди у Німеччині. Німці щиро здивувалися, відповідаючи на запитання про те, чи доводилось їм писати проплачені матеріали. Наголосили також, що навіть деякі з цілком законних журналістських грантів у Німеччині (наприклад, за найкращий огляд продукції певного виробника), на їх переконання, паплюжать ім’я журналіста.

Візит німецьких журналістів до Сум - один із запланованих в університетах різних міст України.

Проект "Association4U", завдяки якому проведення заходу стало можливим, спеціалізується на підтримці впровадження Угоди про асоціацію між Україною та ЄС і фінансується Європейським Союзом.

Вероніка Александрова

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.