Дата публікації:
23 грудня 2016
Кількість переглядів:
1581
Поділитися:

У Школі журналістики СумДУ 22 грудня пройшов майстер-клас, присвячений репортажу та інтерв’ю. З вихованцями школи спілкувався Ілля Сафронов — журналіст сумського видання «Данкор». Мені вдалося стати однією з учасників, тому ділюся враженнями.

Дорогою до аудиторії мене чомусь не полишала думка, що це може бути якась нудна лекція. Добре, що я помилялася! Майстер-клас почався з того, що Ілля сів перед нами й сказав: «Журналіст має вміти правильно ставити запитання. Навчишся робити це – навчишся всього. Тож буду радий всім відповісти».

Як виявилося, ми не дуже добре вміємо будувати запитання, та все ж чимало дізналася про Іллю та його роботу, а також отримали декілька порад, наприклад: «Щоб не боятися виступати перед аудиторією й не хвилюватися – потрібна практика. Ви доведете процес до автоматизму і вже не буде так важко».

Коли перейшли до теми репортажу, Ілля ввімкнув свою презентацію. На слайдах - смішні меми, інколи ми навіть не могли перестати сміятися. Існує теорія, що коли людина сміється, то запам’ятовує інформацію набагато краще, і на цьому занятті ми переконалися, що це правда. Далі вже серйозно. Ілля сказав, що потрібно моделювати в голові свого читача та уявити себе на його місці, щоб зрозуміти, що потрібно донести та як зробити це цікавіше. І порада:

Працюйте з лексичною німотою, тому що писати, наприклад, про театр, не знаючи жодних термінів, які використовуються в театральній сфері, як мінімум, нерозумно

Журналіст, коли пише про захід, має розподіляти публіку на чотири групи: експерти, яким сподобалось; зіваки, яким сподобалось; експерти, яким не сподобалось; зіваки, яким не сподобалось.

Потім говорили про інтерв’ю. Найважливіше, що потрібно знати: читач завжди на першому місці, тому коли продумуємо тему – важливо думати про актуальність питання, чи буде воно цікавити твою аудиторію. Далі домовляємося про інтерв’ю. Не нав’язуємося, не забуваємо про етикет. Готуємо питання, виписуємо стереотипи й сміливо йдемо збирати якомога більше інформації. У кінці не забуваємо завірити все написане з інтерв'ювованим, тому що людина може передумати, відмовитися від своїх слів, і якщо цього не врахувати, то за свій матеріал можна понести вже юридичну відповідальність.

Три поради від Іллі Сафронова, як стати журналістом «у домашніх умовах»

- Практикуватися. Щодня ставити собі й іншим питання, щодня писати тексти.

- Читати книжки та матеріали журналістів з усіх куточків планети. Так ми будемо розвивати себе як журналіста та зможемо в майбутньому вийти на міжнародний рівень. Хто ж про це не мріє?

- Обирати правильне коло спілкування. Знайдіть собі в Інтернеті журналістів-професіоналів із різних сфер. Вони можуть бути як з України, так і з-за кордну. Таким чином ви будете практикувати не тільки навички у потрібній сфері, а ще й матимете змогу підтягнути англійську мову.

 

Лейла Вишняк, учениця Школи журналістики СумДУ

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.