Дата публікації:
29 квітня 2016
Кількість переглядів:
993
Поділитися:

У рамках проекту «Підтримка журналістської освіти в Україні» 29 квітня відбувся семінар-практикум з медіаграмотності, який відвідали й студенти та викладачі кафедри журналістики та філології.

Виступали чотири спікери. Першим – професор, завідувач кафедри дипломатичної й консульської служби Дипломатичної академії України при МЗС України Ігор Жалоба, який порушив питання взаємодії медіа та дипломатії у світі та в Україні зокрема. Ігор Володимирович говорив про еволюцію публічної дипломатії, її найважливіші завдання на теперішньому етапі. Також зупинився на обов’язках журналіста-міжнародника та концепції «м’якої сили», розібравши та пояснивши її на прикладі сьогоденної України.

Доктор наук із соціальних комунікацій, професор, декан факультету журналістики Національного університету «Одеська юридична академія» Тетяна Кузнєцова провела майстер-клас на тему: «До чого призводить агресія в інформаційному просторі?». Спікер навела статистику, що наразі дитина спілкується з медіа в 10 разів більше ніж зі своїми батьками, а сучасні медіа, своєю чергою, здебільшого зосереджуються на негативі, який має серйозний вплив на дитячу психіку. Тетяна Кузнєцова розказала про можливі наслідки агресивного інформаційного середовища, серед яких поширення агресії в самому суспільстві, «утома співчувати», моральна та психічна паніка серед населення. Щоб уникнути таких реалій, Тетяна Кузнєцова порекомендувала журналістам дотримуватися професійних стандартів, а споживачам медіа – поліпшувати свою медіаграмотність.

Володимир Тарасюк, кандидат філологічних наук, доцент кафедри журналістики Ужгородського національного університету, висвітлював питання «Інформаційна операція як складова інформаційної війни». Зокрема він говорив про залежність багатьох українців від думки одного медіа, нездатність їх сприймати інші погляди, постійне втручання власників у роботу ЗМІ. Володимир Тарасюк закликав своїх колег завжди перевіряти навіть найочевиднішу інформацію й розповів про принципи роботи проекту «Інформаційний спротив», у якому він задіяний особисто.

Семінар-практикум завершився виступом підполковника запасу, військового журналіста, голови ГО «Відкрита студія» Анатолія Тобілка, який зосередився на близькій для себе темі – головних аспектах роботи військового журналіста: що має пам’ятати журналіст, який потрапив у місце бойових дій, як можна захистити себе й людей, які є героями матеріалу. Анатолій Тобілко порадив завжди брати писемну згоду на оприлюднення джерел інформації, уникати «мови ворожнечі» та нарешті зрозуміти, що територія бойових дій для журналіста є тільки темою його матеріалів, його місцем роботи, а не місцем для звершення смертельних подвигів.

«Семінар-практикум проведений на високому рівні. Кожному журналісту варто його прослухати, бо теми справді актуальні й потрібні. Думаю, що розуміння цих питань позитивно вплинуло б на якість журналістики в Україні загалом», – ділиться своїми враженнями студентка-першокурсниця спеціальності «Журналістика» Сумського державного університету Віта Христюк.

Учасники семінару отримали не лише низку цінних порад та приємних вражень від хорошої компанії, а й сертифікати від ГО «Центр підтримки журналістів». 

Богдана Шевченко, ЖТ-51

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.