Дата публікації:
10 жовтня 2023
Кількість переглядів:
226
Поділитися:

10 жовтня в Сумській обласній універсальній науковій бібліотеці відбулося чергове засідання клубу «Мовне коло». Правила й типові помилки у вживанні числівників розбирали із викладачкою кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ Анною Черниш.

Попри те, що числівник – одна з найменших за кількістю слів частина мови, все ж час від часу у мовців виникають проблеми в їхньому узгодженні й відмінюванні.

На зустрічі обговорювали походження назви окремих чисел, залишки давньоруської мови в назвах одиниць, що раніше позначали числівники, а сьогодні – іменники і навпаки. Учасники клубу «Мовне коло» розбиралися у найтиповіших помилках – наголошуванні числівників, їхньому відмінюванні, узгодженні з іменниками, особливостях написання і читання дробових числівників. Складні випадки слововживання викликали бурхливе обговорення, адже числівники, як й інші частини мови, мають свої нюанси та винятки, що їх необхідно запамʼятати.

Зустріч учасників «Мовного кола» пройшла у теплій і дружній атмосфері, виявила непідробне зацікавлення українською мовою, сприяла обміну знаннями й позитивними емоціями.

Організатори «Мовного кола» – кафедра журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ, Сумська обласна організація Національної спілки журналістів України, Сумська обласна універсальна наукова бібліотека – запрошують усіх охочих доєднуватися до подальших зустрічей.

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.