Дата публікації:
10 липня 2023
Кількість переглядів:
186
Поділитися:

10 липня викладачі кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ Анна Черниш, Марина Садівнича та Олена Іщенко взяли участь у вебінарі «Українські медіа: непокора та правда», що відбувся у м. Брюсселі (Бельгія) за сприяння Мережі етичної журналістики (МЕЖ) (Велика Британія).

Спікерами заходу стали президент МЕЖ Ейдан Вайт, Жанна Кавельє (Репортери без кордонів), Жан-Поль Мартоз (експерт із прав людини), Том Ло (заступник директора Глобального форуму з розвитку ЗМІ), а також, що особливо важливо, медіа-лідери з України, зокрема Андрій Куликов (голова Комісії з етики України) та Ліна Кущ (перший секретар НСЖУ), Аделін Хулін (координатор проекту ЮНЕСКО «Свобода вираження поглядів/Партнерство ЄС»).

На початку зустрічі Ейдан Вайт зауважив, що міжнародне співтовариство має поставити головним пріоритетом підтримку демократії та свободи журналістів України як під час війни, так і після її завершення. На його думку, освіта, навчання та розвиток ЗМІ є надзвичайно важливими для створення сприятливого середовища, в якому журналісти будуть упевнені в собі, добре підготовлені та здатні вільно висвітлювати події. Також спікер наголосив на важливості проєкту DESTIN для розвитку журналістики в нашій країні, що реалізовувався кафедрою журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ.

Під час вебінару представлено ключові рекомендації до організації мас-медійної діяльності в Україні: перегляд журналістської освіти з метшаіою модернізації підготовки текстів і навичок редагування, особливо пов’язаних із використанням інформаційних технологій, запровадження етичних принципів та зміцнення потенціалу для журналістських розслідувань; підтримка місцевих ЗМІ, включаючи нові ініціативи з протидії пропаганді, дезінформації та потрясінням, викликаним війною, і трансформація медіа-ландшафту; новий діалог між урядом та групами підтримки мас-медій для зміцнення незалежності журналістики тощо.

Участь викладачів у міжнародному вебінарі стала можливою завдяки тісній співпраці кафедри та Національної спілки журналістів України.

Загалом підтримка закордонних колег є надзвичайно важливою у наш час. Співпраця та творча взаємодія – це і є той шлях, яким #медіасвіт_веде_у_всесвіт.

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.