Дата публікації:
05 березня 2021
Кількість переглядів:
688
Поділитися:

Як триматися у кадрі? Як читати з телесуфлера? Як правильно комунікувати з глядачем? На ці та інші запитання знаходять відповіді студенти кафедри журналістики та філології СумДУ під час проведення практичних занять із дисциплін «Телевиробництво», «Майстерність радіо- та телеведучого». Цього разу до вже більш-менш звичного формату додали незвичний – новини, які начитували майбутні медійники, транслювалися на сторінці навчальної телестудії у Facebook.

- Такий досить новий формат роботи був спрямований, перш за все, на те, щоб майбутні журналісти відчули себе в екстремальних умовах та змогли попрацювати у прямому ефірі, – ділиться своїми думками керівниця телестудії студTV «11 поверх» Раїса Стоян. – Насправді праця на телебаченні – це 90 % роботи з технікою, відтак використання сучасних технологій – невід’ємна частина знімального процесу. Попри деякі нюанси, які потрібно вдосконалювати, студенти, на мій погляд, впоралися зі своїм завданням впевнено та доволі вдало. Я думаю, що для майбутніх медійників це досить корисний досвід.

Студенти-журналісти також поділилися своїми враженнями. Кажуть, що досвід роботи в прямому ефірі для них не новий, проте працювати є над чим.

- Раніше я проводила прямі ефіри в «Інстаграмі», – каже студентка групи ЖТ-81 Анастасія Дєдова, – проте то були «дитячі забавки». Робота у телестудії – це вже інший досвід. Коли запустили пряму трансляцію, я хвилювалася, адже усвідомлювала, що на мене будуть дивитися не лише мої одногрупники, а й інші студенти СумДУ. Однак такий досвід був безцінним, адже дуже круто, коли знання, отримані на лекції, можна закріпити на практиці. Саме такі пари готують журналіста до реальних ефірів на телебаченні, адже виховують у нас кмітливість, допомагають подружитися з камерою та покращують дикцію.

Майбутні медійники такий формат пари вважають викликом та зазначають, що саме завдяки йому свої слабкі місця у вимові виявити відтепер неважко.

- Читаючи новини у прямому ефірі, я хвилювалася, адже усвідомлювала, що перезаписати відео уже не можна, – говорить студентка групи ЖТ-81 Зореслава Шеденко і додає: – Такі пари є доволі корисними, адже дають практику, яка точно усім нам знадобиться. Навіть якщо не всі в майбутньому займатимуться тележурналістикою, досвід роботи в студії та правильне користування камерою зайвими точно не будуть. Після таких занять зазвичай я переглядаю свої записи і бачу ті моменти, що потребують покращення. Сподіваюся, що після опанування цього курсу кожен із нас побачить прогрес у навичках роботи на телебаченні.

Телевізійна студія кафедри журналістики продовжує впроваджувати сучасні технології до навчального процесу, аби розширити арсенал навичок майбутніх репортерів, телеведучих. Нагадаємо, що переглянути прямий ефір можна за посиланням: https://www.facebook.com/studTV11/.

Карина Чорнобук, ЖТ-81

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.