Дата публікації:
19 липня 2021
Кількість переглядів:
465
Поділитися:

Випускниця кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ Яна Опарій презентувала свою другу книжку – психологічний трилер «Listen». Презентація в Сумах, організована книжковим магазином «Книгарня Є», відбулася 17 липня.

У своїй книзі Яна Опарій порушує актуальні теми сучасності: духовне сирітство при живих батьках, епідемія самотності, розквіт маніпулятивних технологій, втрата сімейних цінностей тощо.

Під час презентації авторка розповіла про етапи написання та процес видання книги, поділилася планами на майбутнє.

Робота над трилером розпочалася під час перебування в літературній резиденції в Карпатах, організованій письменником Любком Дерешем. Кожного дня учасники писали короткі новели. Одна з них і стала початком нового роману.

Авторка розповідає, що сюжети творів черпає з життя. Розповіді знайомих та малознайомих людей надихають на роздуми, переосмислюються, переплітаються між собою й трансформуються в історії. Побудові сюжетних ліній книги «Listen» допомогло також спілкування з психологом, який пояснив причиново-наслідкові зв’язки життєвого шляху та поведінки майбутніх героїв твору.

Розповідаючи про «епідемію самотності», яка все більше розповсюджується в світі, Яна Опарій звертає увагу на брак живого спілкування між людьми, перехід комунікації в цифровий формат, і, як наслідок – втрату не лише соціальних зв’язків, але й власної особистості. Вона закликає читачів знаходити час на зустрічі, розмови й те, щоб зробити щасливим не тільки себе, але й оточуючих людей. Зазначає:

– Світ тримається на людяності й людському спілкуванні, тільки так можна зупинити епідемію самотності.

Написати книжку – лише половина справи. Для того, щоб донести її до читача, варто пройти непростий шлях редактури, пошуку та роботи з видавництвом. Яна розповідає, що навіть маючи один виданий твір, їй довелося зустрітися з багатьма відмовами, пропозиціями внести суттєві зміни у сюжет і навіть повним ігноруванням. Та наполегливість отримала винагороду – львівське видавництво «Піраміда» взяло твір у роботу.

Першим редактором став викладач кафедри журналістики та філології Василь Чубур, який також працював над книгою Яни Опарій «Мудра кішка Варшава». Про роботу з редактором молода письменниця розповідає з особливою теплотою:

– Дуже вдячна Василеві Чубуру, що погодився редагувати мою другу книжку. Він – завжди перший, кому я відправляю текст, адже довіряю його професійній думці. Знаю – завжди підкаже та пояснить, де вийшло добре, а де потрібно переписати. Приємно, що цього разу він звернув увагу на актуальність теми й відзначив моє зростання як письменниці.

У найближчих планах – переклад книжки англійською та вихід на міжнародний книжковий ринок. А далі – авторка мріє про екранізацію

Майбутнім мас-медійникам випускниця кафедри журналістики та філології порадила більше читати, звертати увагу на різні жанри літератури:

– Якщо вам подобається фантастика, не читайте її постійно, змінюйте жанри, тоді мозок починає працювати по-іншому.

Не менш важливо, зазначає Яна Опарій, подорожувати, адже це розширює світогляд, дає можливість знайомитися з різними людьми, допомагає робити висновки про довколишнє життя. І, звісно – навчатися, уважно слухати викладачів, цінувати знання та досвід, які вони передають студентам.

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.