Дата публікації:
24 травня 2021
Кількість переглядів:
650
Поділитися:

Міжнародна політика в медіа, соціальна журналістика, медицина й мас-медіа, лонгріди, аудіоподкасти, візуалізація медіа, сторітелінг, стримінг, фреймінг – це лише незначна частина того, про що говорили під час XVІІ науково-практичної конференції «Журналістська освіта в Україні: світові професійні стандарти», що відбулася 20–21 травня на базі кафедри журналістики та філології СумДУ.

Участь у конференції взяли викладачі, аспіранти та студенти кафедри, а також усі охочі розповісти загалу про свої наукові здобутки в медіасфері. Цьогоріч конференція проходила в онлайн та офлайн форматах, що вже стало звичним в умовах пандемії.

Відкрила пленарне засідання та привітала учасників конференції завідувач кафедри, проф. Олена Ткаченко. Вона розповіла про міжнародну грантову програму Destin ЄС Еразмус «Журналістська освіта задля демократії в Україні: розробка стандартів, доброчесність та професіоналізм», в якій бере активну участь кафедра журналістики та філології СумДУ. Зокрема окреслила мету, перспективи та досягнення. 

Логічним продовження виступу проф. Олени Ткаченко була доповідь к. пед. н., доц.  Ольги Сидоренко, яка говорила про курси з медіаграмотності в системі неформальної журналістської освіти. Зупинилася доповідачка й на курсах, що реалізовані кафедрою в межах грантової програми Destin.

На пленарному засіданні звучало багато інших нагальних і цікавих тем. Так, консультант відділу інформаційно-аналітичної роботи виконавчого апарату Сумської обласної ради, член НСЖУ Наталія Розторгуєва порушила питання професійного становлення сучасного журналіста. Тільки поєднання досвіду старшого покоління медійників й новизни може бути складовою успішності сучасного випускника-журналіста – такий основний меседж доповідачки. 

Студенти, магістри та аспіранти мали слово вже на секційних засіданнях. Загалом працювало три секції: «Інформаційний простір України й світу», «Комунікативні технології в сучасних ЗМІ», «Мовно-стилістичні аспекти журналістських творів».

Варто зазначити, що майже всі доповіді супроводжувалися презентаціями. Тож в учасників була можливість не лише слухати, а й наочно спостерігати за науковими здобутками своїх колег-науковців.

Прикметно також, що в кожному секційному засіданні виступали аспіранти. Їхній досвід, сучасний підхід до осмислення презентованих тем –  прекрасний приклад для молодшого покоління, яке прагне займатися науковою діяльністю.

За результатами конференції буде видана збірка матеріалів. Із матеріалами попередніх конференцій можна ознайомитися на сайті кафедри в розділі «Щорічна науково-практична конференція «Журналістська освіта в Україні: світові професійні стандарти». 

 

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.