Дата публікації:
30 квітня 2021
Кількість переглядів:
617
Поділитися:

Саме з таким настроєм аспіранти 3-го курсу спеціальності 061 «Журналістика» СумДУ Марина Садівнича, Дмитро Солодовник та Вадим Яременко долучилися до виконання творчого проєкту в межах міжнародної грантової програми DESTIN «Журналістська освіта задля демократії в Україні: розробка стандартів, доброчесність та професіоналізм» (Національний проєкт Erasmus+ KA2).

Упродовж кількох тижнів вони обговорювали зміст майбутнього онлайн-курсу, розробляли проспект, писали сценарій, знімали, монтували … І створили цілісний просвітницький курс «Інформаційна безпека особистості в умовах пандемій, криз, інших суспільних потрясінь», актуальність якого не викликає сумніву в умовах сьогодення. Творча група  старалася подати серйозну, інколи складну інформацію в доступній, зрозумілій формі, щоби спонукати аудиторію розвивати культуру медіаспоживання.

Вадим Яременко: «Як на мене, це реально крутий науковий досвід. Щасливий, що отримав нагоду попрацювати в цьому проєкті. Спробувати себе в іншій науковій темі – завжди виклик. Медіависвітлення пандемій та криз – це вимір, який варто ще покорити та осягнути. Він повний таємниць, на жаль, не завжди позитивних. Під час роботи вдалося вирізнити низку інформаційних технологій, які чинять реальну загрозу безпеці особистості. Їх почасти важко розпізнати, вони маскуються під добродійні та чудодійні сили, озвучуються «добрими дядечками». І таких технологій, на жаль, багато. Засмучує їх легкопроникливість у свідомість споживача. Завдяки роботі в рамках проєкту не лише доніс до інших, але й узяв на озброєння багато цінних речей, які підвищили власну інформаційну захищеність».

Марина Садівнича: «Участь у проєкті – новий і цікавий досвід. Розуміння того, що матеріал розраховано не тільки і не стільки на студентів-журналістів, накладало певні зобов’язання: потрібно було пояснити важливі речі простою мовою, донести інформацію так, щоб вона легко сприймалася. Але тема мені подобається, тож і працювати було цікаво. Окрема частина роботи – зйомки. Дуже хвилювалася. Скажу чесно, не люблю бути в кадрі, завжди здається, що можна виглядати й краще. Та в нас була енергійна креативна команда, ми підбадьорювали один одного, спілкувалися, сміялися, давали поради, виправляли помилки. У студії панувала творча робоча атмосфера. Результатом задоволена. Сподіваюся, наша робота сподобається й іншим».

Методологічно, інформаційно, а почасти й емоційно підтримував аспірантів у їхній роботі доцент кафедри журналістики та філології СумДУ Володимир Садівничий учасник робочої групи DESTIN.

Володимир Садівничий: «Перше, що згадується – поетичні рядки Максима Рильського: Цілий день не втихала робота, / Віяв вітер і сонце пекло,— / І німотне смеркання в ворота, / Наче гість дорогий, увійшло. Звичайно ж, далеко не один день тривала робота: науково-пошукова, креативно-журналістська, дизайнерська. Але її завершення дійсно стало дорогим гостем… Шановна громадо – зустрічай гостей!»

Варто наголосити, що проєкт, виконаний аспірантами кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ є одним із двадцятьох, які увійдуть до комплексної програми «Просвітницьких курсів із медіаграмотності» (Outreach «Media Literacy» Online Courses), розрахованої на широку аудиторію. Вони охоплюють маніпулювання свідомістю людей під час пандемій, криз та інших різних суспільних потрясінь; розмежування фактів і суджень про орієнтири в нестримному потоці інформації та багато інших важливих питань. Текстовий супровід дозволить систематизувати побачене й почуте, щоб успішно пройти тести й визначити власний рівень медіаграмотності.

Із розробкою аспірантів спеціальності 061 «Журналістика» СумДУ можна познайомитися на університетській платформі Екзаменаріум, а саме в пілотному проєкті «Просвітницькі курси з медіаграмотності», який зараз працює в тестовому режимі. На перевірку як зробленої роботи так і власної інформаційної грамотності всіх і запрошуємо.

Анна Кургаліна, студентка групи ЖТз-71с

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.