Дата публікації:
23 вересня 2022
Кількість переглядів:
147
Поділитися:

Спілкування із представниками територіальних громад, громадськими активістами, журналістами Полтави та Полтавського району на тему «Медіаманіпуляції як зброя в інформаційній війні: впізнаємо та протидіємо» провела доцентка кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ, медіаекспертка Інституту демократії імені Пилипа Орлика Алла Федорина.

У час війни ми добре бачимо, на що здатна інформаційна зброя. Розуміємо, як деформують не лише людину – ціле суспільство – пропаганда, дезінформація та інші медійні маніпуляції. Про те, як розрізняти облудні інформаційні технології; розуміти, на що варто спиратися, шукаючи безсторонню інформацію; навіть про те, чи варто дискутувати з родичами та знайомими з росії, ішлося на зустрічі.

– Ми говорили про особливості інформування в час війни, джерела, яким сьогодні варто чи не варто довіряти. Про види маніпулятивних технологій, зокрема інформування та пропаганду, дезінформацію, фейки та їх різновиди – тут учасників особливо зацікавили діпфейки; про мову ворожнечі та наслідки її застосування, – розповідає тренерка.  

– Тренінг виявився дуже цікавим і корисним в умовах воєнного сьогодення. Особисто я поглибила й систематизувала свої знання у галузі інформаційної гігієни, вчилася розрізняти діпфейки, фільтрувати різні потоки інформації. Дякую організаторам, – підсумувала редакторка газети «Вісті» Юлія Шабля.

Захід відбувся за дієвої участі Інституту демократії імені Пилипа Орлика та Полтавського прес-клубу. До речі, зауважила його координаторка Ірина Курочка, це вже п’ятий тренінг, який проводить на Полтавщині доцентка кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ Алла Федорина:

– Тема важлива, тому сподіваємося на продовження таких навчань.

Справді, медіаосвіта потрібна, адже ми повинні робити якомога прозорішим наше інформаційне поле, пам’ятаючи, що #медіасвіт_веде_у»всесвіт, тож навіщо всесвіт забруднювати?

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.