Дата публікації:
02 липня 2022
Кількість переглядів:
525
Поділитися:

Факультет іноземної філології та соціальних комунікації СумДУ, обласна організація Національної спілки журналістів та ГО «Сумський прес-клуб» заснували проєкт «Привіт із України». Мета –  підтримка дітей, котрі через початок повномасштабного воєнного вторгнення РФ в Україну змушені виїхати за кордон.

Координаторами проєкту стали доценти кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ: Алла Ярова – медіаекспертка, Алла Федорина – координаторка ГО «Сумський прес-клуб», Володимир Садівничий – голова обласної організації Національної спілки журналістів України.

У рамках проєкту було вирішено передати школам Німеччини та Польщі, де навчаються діти-переселенці, твори українських митців задля створення інформаційних куточків, що презентували б  культуру, мистецтво, літературу, освіту врешті дух України.

– Навіть коли дитина знаходиться в безпеці в іншій країні, ходить до тамтешньої школи, до неї добре ставляться тощо – це все одно інша атмосфера. І коли дитину розпитують про Україну, їй може бути складно пояснити, що це за країна. Тож ми вирішили відправити такі подарунки до різних шкіл, де навчаються наші діти, для того, щоб там можна було зробити українські куточки, – пояснює Алла Федорина.

Серед творів, що незабаром відправляться до польських та німецьких шкіл, картини таких професійних художників, як Юлія Алещенко, Ігор Василевський, Іван Гапоченко, Олександр Заступ, Анна Захарченко, Ніна Негреба, Володимир Харакоз, Олександр Чередниченко, Ігор Швачунов, а також вихованців Сумського фахового коледжу мистецтв і культури імені Д. С. Бортнянського, предмети ужиткового мистецтва, серед яких вишиванки, національні рушники, розписний посуд, ляльки-мотанки, а ще книги від обласної організації Національної спілки письменників України, які передали Сергій П’ятаченко, Петро Нестеренко, Людмила Ромен, Анна Коршунова, наліпки для дітей із малюнками Світлани Качуровської.

– Спершу це задумувалося як одноразова акція, – розповідає Володимир Садівничий, – але художники, студенти, письменники відгукнулися так масштабно, що у нас вистачить на кілька проєктів. Ми також очікуємо на реакцію від усіх творчих спілок, організацій та гуртків.

Тож у майбутньому координатори планують розширювати діяльність та шукати нові контакти з навчальними закладами країн Європи. Це не лише сприятиме налагодженню міжнаціонального, міжкультурного діалогу, але й допоможе широкому загалові дізнатися про Україну. Окрім цього, завдяки проєкту більше вимушено переміщених дітей зможуть отримати підтримку.

– Хочеться, щоб діти змогли якомога швидше повернутися додому в безпечну країну, але поки це неможливо, ми вважаємо, що ця благочинна акція  необхідна, – підсумовує Алла Федорина.

Юлія Шумило, магістрантка групи ЖТм–11.

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.