Дата публікації:
20 травня 2022
Кількість переглядів:
338
Поділитися:

ДЕНЬ НАУКИ – свято в Україні, установлене, починаючи з 1997 року, «…на підтримку ініціативи відомих вчених, наукових установ, а також професійних спілок України». Для кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ це не лише час тривалістю 24 години на рік у третю суботу травня…

Серед значущих наукових здобутків вартий уваги факт успішної реалізації науково-дослідного проєкту базового фінансування «Номінативна та ідентифікаційна функції державної мови як механізм розвитку людини й нації в аспекті протидії маніпулятивним впливам». Окрім цього в галузі «Гуманітарні науки та мистецтво» на кафедрі розробляються такі напрями: «Глобалізаційні виклики функціонування української мови та літератури» (керівники – Ірина Жиленко та Алла Ярова), «Гуманітарна та соціокомунікаційна складова інформаційної безпеки особистості» (керівники – Володимир Садівничий та Ярослав Яненко). Здобуті напрацювання складуть основу монографії, яка зараз готується до видання колективом науковців.

Також минулий рік позначений співпрацею з Науковим фондом досліджень України – реалізовувався проєкт зі сфери журналістики та комунікативістики «Спеціалізована система медичного інформування та безпека особистості в умовах пандемій, криз, інших суспільних потрясінь: формування ефективної соціокомунікаційної моделі». Участь у ньому брали викладачі, аспіранти й студенти.

Пристойні й показники щодо оприлюднення результатів наукової роботи. За минулий рік у трьох авторів вийшли друком монографії, опубліковано 11 статей у виданнях, що обраховуються БД Scopus/WOS, 11 статей у фахових виданнях, 3 статті в міжнародних журналах, 55 – тези доповідей на конференціях, у тому числі зі студентами. За 2022 рік уже обліковано три публікації викладачів та аспірантів кафедри у БД Scopus та дві у WOS.

Завершено цикл роботи щорічної Всеукраїнської науково-практичної конференції «Журналістська освіта в Україні: світові професійні стандарти». Вона проводилася з 2005 року. Видано 13 збірників тез. Життя продовжується.

І вже з 26 травня 2022 року розпочинаємо новий цикл науково-практичних конференцій під назвою «Сучасний масовокомунікаційний простір: історія, реалії, перспективи». Перш за все розрахунок на студентів,  аспірантів та молодих науковців, – на тих, кому творити майбутнє національної науки про комунікації.

Тож як бачимо, День науки для кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ– не лише астрономічний день, це пора набуття знань, навичок, досвіду і реалізація планів у життя. Це маленька, але потужна епоха, у якій живе колектив, прекрасно розуміючи, що без науки нічого не прийде в руки. І якщо #медіасвіт_веде_у_всесвіт, то системний шлях наукових знань далеко тут не другорядний.

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.