Дата публікації:
16 вересня 2020
Кількість переглядів:
482
Поділитися:

Уже третій рік поспіль студенти й викладачі кафедри журналістики та філології активно долучаються до Всеукраїнського студентського фестивалю «Праволюдяність: Mediafest», який проводять Інститут журналістики КНУ ім. Тараса Шевченка, Центр прав людини ZMINA з ініціативи Програми розвитку ООН в Україні (ПРООН) за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії. Цьогоріч через пандемію він проходив у незвичному форматі під гаслом «COVID-19: нові виклики й можливості для прав людини та медіа в Україні».

Медіафестиваль зібрав учасників із 21 закладу вищої освіти України. Кафедру журналістики та філології СумДУ представляли старший викладач Наталія Прокопенко та студентки 3-го курсу спеціальності «Журналістика» Анастасія Дєдова, Валерія Барикіна, Владислава Кріцька.
Лекції-вебінари з правозахисниками і правозахисницями, експертами в галузі медіакомунікацій, майстер-класи від Real Stories Production із мистецтва створення «смачного» сучасного відеопродукту, що здатний привернути суспільну увагу до важливої соціальної проблематики, знайомство з героями проєкту «Свій серед своїх», можливість із перших вуст почути дивовижні історії їхнього життя, участь у підсумковому zoom-talk-шоу та, звісно, живе спілкування, обмін ідеями й натхнення на весь навчальний рік – ось що чекало на учасників медіафестивалю. Та найбажаніше – створення власних медійних продуктів під керівництвом досвідчених наставників.
На підсумковому шоу учасники фестивалю представили чотири відеороботи, створені під керівництвом тренерів-наставників. Своїми думками та рецензіями поділилися провідні медіаексперти з прав людини, які допомагали упродовж десяти днів творити фестивальне дійство, – Олена Розвадовська, Наталя Гладких, Юлія Сачук, Олена Іванова, Микола Ябченко, Христина Кіт, Альона Луньова, Ірина Сєдова, Віталій Єлов, Маргарита Тулуп, Анна Медко, Людмила Панкратова, Юлія Бєлікова та інші. А також невтомна команда Real Stories Production – Інокентій Вировий, Ксенія Кравцова, Владислав Нечипоренко, Марина Богуш, Оксана Грушанська.
- Тематика нашого відео – домашнє насильство. У нашій команді були одні дівчата. Найскладнішим при зйомці було викликати певні емоції спочатку в себе, а потім – у глядача. Звичайно, у нас були труднощі, але ми змогли їх побороти. І вся атмосфера того, що ти перебуваєш поміж людей, які підтримують тебе, сильно надихала, – поділилася враженнями Владислава Кріцька.
- Участь у цьому фестивалі – це було щось надзвичайне для мене. Цей досвід доповнить мою скарбничку skills і буде в пригоді мені в майбутньому, – наголосила Анастасія Дєдова.
- Упродовж 10 фестивальних днів учасники мали нагоду не тільки навчатися правам людини та відеомайстерності, а й створити власні медійні продукти, поділитися досвідом і сказати, що важливо для кожного. І як засвідчив фестиваль, гуртом можна долати навіть ті виклики, що постають в умовах пандемії COVID-19, – зазначила координаторка та ведуча фестивалю Ірина Виртосу.
Відеороботи учасників будуть оприлюднені ПРООН в Україні, інформаційні матеріали з підготовки та проведення медіафесту можна знайти на окремій сторінці ресурсного хабу: http://labs.journ.univ.kiev.ua/hrj/.

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.