Дата публікації:
17 жовтня 2019
Кількість переглядів:
847
Поділитися:

У межах грантової програми DESTIN від Erasmus+ викладачі кафедри журналістики та філології взяли участь у стажуванні, що проходило в Університеті Ліннея (м. Кальмар, Швеція)

СумДУ представляли четверо учасників: завідувач кафедри журналістики та філології, професор Олена Ткаченко, заступник завідувача, доцент Ольга Сидоренко, доцент Володимир Садівничий та старший викладач Юлія Козир.

Мета стажування – ознайомити українських викладачів, які навчають студентів за спеціальністю «Журналістика», та представників медіаорганізацій із досвідом підготовки журналістів у Швеції.

Викладачі спілкувалися з координаторами трьох бакалаврських програм Університету Ліннея, пов’язаних із журналістикою та медіавиробництвом, – Петером Даленом (програма «Креативні медіа»), Емелі Кемпе («Журналістика і медіавиробництво») та Ор’яном Петерсоном («Медіа та підприємництво»). Координатори розповіли про організацію навчального процесу, підходи до оцінювання завдань, умови роботи викладачів та навчання студентів.

Серед цікавих особливостей – оцінювання студентських творчих завдань за витраченою на їх виконання кількістю кредитів; передбачення в кожному курсі фінансової можливості для викладача запрошувати лекторів-практиків; заохочення студентів до навчання за кордоном на останньому курсі; обмеження тижневого навантаження викладача до 12 годин (куди входять не лише аудиторні години, а й час на підготовку до занять); значно менша, порівняно з українськими університетами, кількість предметів.

Більшість викладачів мають магістерський ступінь і займаються лише викладанням або викладанням і роботою в індустрії. Тим же, хто отримав докторський ступінь, значний відсоток робочого навантаження відводиться для наукової роботи.

Учасникам показали технічне забезпечення навчального процесу. Близько 300 студентів очної форми навчання мають вільний доступ до 62 комп’ютерів, численних радіостудій, телестудії, кімнат для відеомонтажу, складу з відео- та аудіотехнікою з 7-ї ранку до 11-ї вечора.

Як викладачі, так і студенти можуть робити заявки на купівлю університетом потрібної для роботи апаратури, а також оновлювати техніку, яка використовується більш ніж п’ять років. Фінансування університетам Швеції надходить із державного бюджету.

Освіта для шведських студентів безкоштовна.

Також українські викладачі зустрічалися з представницями Медіаінституту Fojo, який працює в Університеті Ліннея і надає шведським журналістам курси з підвищення кваліфікації, відвідували редакції місцевої газети Barometern та радіостанції «Шведське радіо Р4».

Юлія Козир, ст. викл. кафедри журналістики та філології СумДУ

 

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.