Дата публікації:
01 липня 2019
Кількість переглядів:
462
Поділитися:

Викладачі й студенти кафедри журналістики та філології взяли участь у практичному семінарі для журналістів, що спеціалізуються на дитячій тележурналістиці. Тренінг відбувся за підтримки фонду Prix Jeunesse International (Mюнхен), а також німецького дитячого каналу «КІКА». Співорганізатор заходу – ГО «Українсько-німецьке культурне товариство м. Чернівців», що діє при Центрі Gedankendach Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича

Кафедру журналістики СумДУ представляли викладач Раїса Стоян, студенти четвертого та другого курсів Вікторія Грищенко й Зореслава Шеденко.

Керівник відділу програм нон-фікшн німецького мовника «КІКА» (спільний проект ARD і ZDF) Маттіас Гуфф запропонував цікаву й змістовну програму для фахової дискусії, а саме: перегляд та обговорення найкращих конкурсних відеоматеріалів фонду Prix Jeunesse. За прикладом журі цього престижного міжнародного фестивалю для дітей та підлітків учасники мали змогу проаналізувати роботи за такими фаховими критеріями, як «цільова група», «ідея», «сценарій», «реалізація» і, врешті-решт, створити власний рейтинг переможців. Такий підхід дозволив учасникам семінару краще дізнатися про тематику, формати виробництва дитячих фільмів, передач не тільки на німецьких каналах, а й на каналах інших суспільних мовників країн Євросоюзу, зрозуміти концепцію, структуру та схеми фінансування дитячого контенту. Щодо останнього, то йдеться передусім про Німеччину.

Учасників семінару вразило різнобарв’я тем, сміливість, з якою доносять важливі меседжі своїм глядачам європейські телевізійники. І тут, по суті, жодних обмежень чи табу: від дружби, мобінгу, смерті як природного процесу до сексуального зловживання у сім’ї. Словом, у кадрі все те, чим може перейматися дитина, підліток. На семінарі йшлося про те, як краще говорити про наболіле з дітьми, батьками, суспільством і взагалі, чи варто подавати інтимні теми в етері, чи готові ми до сприйняття та обговорення вголос, наприклад, соціальних проблем…

До слова, відзнаки дитячого фестивалю Prix Jeunesse International вважаються престижними. Організатор вищезазначеного заходу – Європейська мовна спілка – сподівається, що нарешті у шорт-листі з’являться й українські продукти (фільми, передачі, інший контент). Наступний конкурс, до речі, відбудеться в червні 2020 року Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.. Семінар у Чернівцях став можливим завдяки підтримці Гете-Інституту в Україні.

Фото: https://www.facebook.com/gedankendach/.

 

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.