Дата публікації:
29 травня 2019
Кількість переглядів:
1445
Поділитися:

Представники кафедри журналістики та філології взяли участь у роботі міжнародної конференції «Журналістська освіта заради демократії в Україні: розвиток стандартів, доброчесності та професіоналізму», що пройшла на базі Київського національного університету імені Т. Шевченка. Захід відбувся в межах проекту DESTIN, мета якого – удосконалення навчальних планів у закладах вищої освіти, що здійснюють підготовку журналістів

Проект DESTIN розрахований на 3 роки, участь у ньому беруть 10 українських університетів. Європейський координатор проекту – Університет Бат Спа (Велика Британія).

У рамках проекту DESTIN будуть переглянуті бакалаврські й магістерські навчальні програми з журналістики в українських університетах, імплементований найкращий європейський досвід в українську журналістську освіту.

Координатор проекту, професор Університету Бат Спа Пол Хайленд розповів про принципи студентоцентрованого навчання, способи узгодження очікуваних навчальних результатів студентів із програмами курсів, оцінювання результатів.

Подальша робота була присвячена презентації європейського досвіду розробки навчальних планів. Із ним учасників проекту ознайомили викладачі Інституту мистецтв, дизайну й технологій (Дублін) Девід Квін та Ронан О’Мюртіле. Зокрема ментори програми говорили про зміст навчальних предметів, кредити, які на них виділяються, навантаження, принципи укладання планів, як ці принципи працюють на практиці в їхньому навчальному закладі. Особливу увагу європейські колеги приділи такому аспекту, як урахування під час укладання програм думок студентів та роботодавців.

Практичний же досвід підготовки студентів-журналістів учасники проекту будуть переймати восени. Саме тоді заплановані робочі поїздки до Університету Лінекя (Швеція) та Університету Адама Міцкевича (Польща). Викладачі українських університетів зможуть побачити на практиці європейські принципи навчання журналістів, поспілкуватися з адміністрацією, викладачами, студентами, відвідати редакції місцевих медіа. Зазначимо, що кафедра журналістики та філології СумДУ в рамках проекту відповідальна за робочий пакет «Університетські онлайн-курс з медіаграмотності для широкої громадськості». Презентували концепцію цих курсів, розроблених нашою кафедрою, завідувач кафедри, професор Олена Ткаченко. Учасники робочої групи в цілому схвалили її, лише внесли невеликі доповнення. Координатор проекту, професор Пол Хайленд оцінив розробку кафедри як надзвичайно продуктивну.

Викладач кафедри Юлія Козир узяла участь у сесії робочої групи «Поширення результатів проекту» (сайт, соціальні мережі, зв’язки зі стейкхолдерами, громадськістю), доцент Володимир Садівничий – робочої групи «Стійкість проекту» (забезпечення життєздатності результатів після завершення проекту).

Уже незабаром відбудеться тренінг, на який запрошено по два викладачі від кожного університету, які потім мають навчити колег на своїх кафедрах писати програми навчальних курсів за європейськими принципами.

Головне, для чого відбувається проект, – із вересня 2020 року нові навчальні плани вже будуть в аудиторіях, за ними університети мають почати вчити студентів першого курсу бакалаврату й магістратури.

Детальніша інформація: http://www.destin-project.info/second-conference-kyiv/.

Олена Євтушенко, ст. викл. кафедри журналістики та філології

 

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.