Дата публікації:
15 квітня 2019
Кількість переглядів:
982
Поділитися:

8–12 квітня на базі Сумської гімназії № 1 проходив XV Всеукраїнський турнір юних журналістів. Щороку до Сум приїжджають найсильніші команди з різних куточків, щоб поборотися за визнання найкращих юних журналістів. Традиційно до проведення турніру долучилася кафедра журналістики та філології Сумського державного університету

До Сум з’їхалися 23 команди з різних областей України, щоб позмагатися за звання найкращих мас-медійників. До фіналу учасники змагань пройшли складні випробування.

Упродовж двох днів (по два тури щодня) вони змагалися у чвертьфінальних іграх, ще один день був присвячений боротьбі за місце у півфіналі. І нарешті – фінал!

У фінал турніру вийшло чотири команди: «Парадокс» (збірна команда м. Краматорськ Донецької області), «152 ЛЕГІОН» (команда Харківської гімназії № 152 Харківської міської ради Харківської області), «Четверта влада» (збірна команда Волинської області) і «Лідер» (збірна команда Московського району м. Харків).

Першість виборола команда «Парадокс». Друге місце між собою поділили команди «Лідер», «Четверта влада» та «152 легіон».

Капітан «Парадокс» Дарія Баглай так говорить про перемогу своєї команди, перебіг та враження, що залишив по собі турнір:

- Зовсім не розраховували на перемогу, хотіли пройти у фінал і показати якісну гру. Переживань – море, та ще й безсонна ніч перед фіналом. Зранку все, що було в наших головах, – це «тільки б не заснути, тільки б не заснути!». Але ми змогли вчасно ввімкнутися, розбурхатися. Ще раз підкреслю: ми не мали на меті перемогу, ми просто хотіли довести собі, що можемо зіграти красиво. Нашій команді 8 років, я на турнірі втретє, але ми жодного разу не виходили до фіналу. Це мій останній рік, тому я дуже хотіла саме красиво завершити свою турнірну історію. І нам це вдалося! А перемога у фіналі виявилася таким собі побічним ефектом нашого прагнення бути сильними гравцями. Звичайно, ми цьому дуже раді! Цей турнір виявився не менш атмосферним, ніж інші. Я й досі не до кінця розумію, як на ТЮЖі вдається щороку поєднувати запеклу боротьбу й щиру дружбу, нові знайомства й старі взаємини. Нам буде за ким сумувати! Бо ТЮЖ – це люди: улюблені судді, характер й уподобання яких уже знаєш напам’ять, бувалі команди зі знайомим тобі стилем гри й команди-новачки зі своїм свіжими поглядом і манерою.

Як і завжди, максимум зусиль до проведення турніру доклали представники кафедри журналістики та філології Сумського державного університету. У складі журі працювали наші досвідчені викладачі – Володимир Садівничий, Алла Федорина, Василь Чубур, Інна Гаврилюк, Олена Євтушенко, Юлія Козир, аспіранти й студенти-магістранти – Марина Садівнича, Юлія Коваль, Іван Бондаренко, Владлена Лєдєньова.

- XV Всеукраїнський турнір юних журналістів уп’ятнадцяте особисто мені приніс емоційне задоволення. Інакше й не може бути, коли спостерігаєш інтелектуальну зарядженість на перемогу від школярів. Вони старалися. Про недоліки та їхні промахи найменше б хотілося говорити. Університети, практика, життя і навчать, і виправлять. Уже чекаю шістнадцятий ТЮЖ! – зазначив член журі, доктор наук із соц комунік., експерт Інституту демократії імені Пилипа Орлика Володимир Садівничий.

Студенти-журналісти проводили ігри, брали участь у підрахунках результатів, а також випускали інформаційний вісник ТЮЖу «Трубадур».

Окрім того, кафедра щорічно зустрічає в себе учасників турніру. Цього разу майстер-клас на тему «Тележурналістика: побачити, оцінити, донести» для юних мас-медійників проводила викладач кафедри, журналіст-практик Раїса Стоян.

– Дуже задоволені екскурсією, ми у захваті, усе сподобалось. Нам показали обладнання, з яким працюють студенти-журналісти. Кожен зміг спробувати себе у ролі ведучого, ми начитували новини, працювали із відеокамерою, – розповідає Андрій, член команди «Четверта влада» із Маріуполя.

Вітаємо переможців турніру! Зичимо невпинного руху вперед! Із великою приємністю чекаємо наступного року!!!

Катерина Шестак, ЖТ-61

 

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.