Дата публікації:
27 лютого 2019
Кількість переглядів:
1125
Поділитися:

У Сумській обласній універсальній науковій бібліотеці 27 лютого відбувся круглий стіл на тему «Медіа та демократія. Свобода, етика і відповідальність». До обговорення долучилися доцент кафедри журналістики та філології СумДУ, доктор наук із соціальних комунікацій Володимир Садівничий, випускниця кафедри, інформаційний менеджер СОГО «Клуб Шанс» Олександра Токар, голова Сумського прес-клубу, регіональний представник Інституту масової інформації Олексій Захарченко та інші представник медіа-простору Сумщини

Наталія Калініченко, голова громадської організації «Асоціації ЗМІ Сумщини», редактор газети «Білопільщина» говорила про взаємодію ЗМІ та влади: «Тема співпраці мас-медіа та держави дуже важлива та актуальна для нашого суспільства. Десь вони одне одного контролюють, десь підтримують, але одне я знаю напевно: одне без одного прожити не можуть. Зараз існує такий стереотип, що, якщо газета пише добре про владу, то вона провладна, якщо лає владу – вона чесна. Нам треба його руйнувати і просто писати про те, що відбувається насправді». Журналістка також згадала, що в 2015 році Сумські ЗМІ отримали найменше фінансування, але однаково вистояли, що говорить про їх професійність.

Володимир Садівничий розповів про маніпуляції, поширені в сучасній журналістиці: «Зараз маніпуляція пов’язана з виборами. Ми можемо багато чути про так звані місцеві еліти. Але це не обов’язково чиновники. Еліта – люди, що володіють патріотизмом, освіченістю та вмінням висловити думку». Коли в доповідача запитали, чи впливає ЗМІ на людей, він відповів, що вплив є в будь-якій професії, але не завжди позитивний.

У виступі Олексія Захарченка йшлося про вибори як час випробування для мас-медіа.

Олександра Токар розповіла про власний підхід до написання журналістських матеріалів та про сайт «Трибуна».

Студенти кафедри журналістики та філології СумДУ були серед слухачів обговорень.

«Гріє душу, що багато незалежних медіа в Україні продовжують боротьбу за свободу слова, професійні стандарти, доступність інформації. Досить цікавим був виступ Володимира Садівничого. Головне, що я зрозуміла з цього заходу, – треба завжди залишатися майстром своєї справи і бути толерантними», – розповіла першокурсниця Валерія Барикіна.

«Мені було особливо цікаво дізнатися думку професійних мас-медійників щодо аспектів висвітлення журналістами різних подій. Крім того, нова для мене інформація стосувалася практичних правил написання матеріалів про людей. Загалом обговорення виявилося дуже змістовним та корисним для мене», – зазначив студент спеціальності «Журналістика» Артем Ющенко.

Каріна Чорнобук, ЖТ-81

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.