Дата публікації:
25 січня 2019
Кількість переглядів:
1029
Поділитися:

Як навчитися аналізувати інформацію? Як вирізнити фейкові сторінки в соціальних мережах? Яким джерелам довіряти і які з них авторитетні? Чи всі публічні заяви політиків містять достовірні факти? Усі ці та багато інших питань сьогодні розглянули студенти спеціальності «Журналістика» СумДУ

У Літературній вітальні СумДУ 25 січня відбувся тренінг із фактчекінгу від керівника проекту «БезБрехні», виконавчого директора ГО «Центр аналітики і розслідувань» Олександра Гороховського.

Учасники з’ясували основні аспекти фактчекінгу, обговорили особливості проведення такого розслідування, визначили джерела, на які можна посилатися під час збору даних.

Теоретичний матеріал поєднувався із практичними завданнями та їх обговоренням: під час роботи в групах студенти склали топ-10 новин, які б хотіли бачити в ЗМІ. Інший цікавий вид роботи, який передбачав креативність і логічність, – перевірка фактів із усім відомих казок.

Після завершення збору та аналізу даних необхідно винести вердикт матеріалу, що перевірявся, тому студенти спробували створити критерії для того чи іншого висновку та склали власне визначення правдивого, неправдивого, маніпуляційного матеріалу й фактичної помилки. Ще визначили, що об’єктами фактчекінгу можуть бути публічні заяви, обіцянки, суспільні наративи, публікації в ЗМІ, фото- й відеоконтент, події, акаунти, веб-сайти.

Сьогодні перевірка інформації надзвичайно важлива: в умовах передвиборчої агітації легко піддатися маніпуляціям політтехнологів і повірити неправді. Останнє завдання тренінгу було пов’язане з тематикою виборів - проаналізувати білборди політиків на ознаки агітації.

Учасники отримали сертифікати про успішне завершення тренінгу з креативного фактчекінгу й практичний посібник «Фактчекінг», що має допомогти як у підготовці конкурсної роботи за підсумками тренінгу, так і в майбутніх журналістських дослідженнях.

Зореслава Шеденко, ЖТ-81

 

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.