Дата публікації:
20 листопада 2017
Кількість переглядів:
1396
Поділитися:

Завершився XV обласний турнір юних журналістів імені Геннадія Петрова

Три дні поспіль, 17—19 листопада, у Сумській гімназії №1 віч-на-віч зустрічалися два покоління журналістів: професіонали (в ролі журі) та їх майбутні колеги, підростаюча журналістська еліта (в ролі учасників інтелектуального протистояння). Причина, як висловився колись голова Всеукраїнського ТЮЖу, Заслужений журналіст України Олександр Бутко, – «вірус прагнення до самовдосконалення».

Журналістський хист на ювілейному турнірі демонстрували 12 команд із Сум: «Nota Bene» (Сумська гімназія №1), «Мисливці за сенсацією» (ССШ №2), «Vox Populi» (ССШ №7), «ALTER EGO» (ССШ №10), «Еспада» (ССШ №10), «П’ята влада» (ЗОШ №12), «Імпульс» (ЗОШ №15), «Сімнадцята хвиля» (ССШ №17), «Нотатки від «Двадцятки» (ЗОШ №20), «The Offspring» (ЗОШ №21), «Success» (ЗОШ №25), «Viribus unitus» (ЗОШ №27).

"За 15 років проведення турніру змінилося все. У першу чергу – життя! Звичайно, змінився рівень підготовки учасників турніру, запитання, організація проведення, – зазначив голова журі, доцент кафедри журналістики та філології СумДУ Володимир Садівничий. – Порівняно з першими турнірами, змінився й підхід керівників команд до підготовки учнів. Зокрема керівник команди «Еспада» (Лариса Сенчуріна. – Авт.) впродовж усіх 15 років готувала учасників. На перші турніри вони приїжджали як на турнір із філології. Зрозуміло, що й серед журі того часу превалювали викладачі-філологи. Коли ж у СумДУ з’явилася спеціальність «Журналістика» (2004 р. – Авт.), турнір почали оцінювали викладачі вже нашої кафедри, журналісти-практики, пізніше – магістранти та аспіранти спеціальності. Склад журі змінився в плані фаховості. Відповідно й у команд з’явилося розуміння, що журналістика – це не філологія".

Щороку на розгляд школярам пропонують серйозні питання, відповідь на які й не кожен практик дасть:

"Деякі зі списку питань на турнірі, зокрема ті, що стосуються етики професійного журналіста, моралі, дійсно для учасників виявилися заважкими. Чому вони гірше на них відповідали? Тому що відсутній життєвий досвід, такі речі, які знання філософії, логіки… Було питання з наведеною формулою гарного журналіста, пропонувалося вивести формулу ідеального журналіста. Діти розгубилися, повторювали одне й те ж", – додав Володимир Садівничий.

Хоча журналістика не вивчається в школі як дисципліна, школярам усе ж вдалося здивувати присутніх високим рівнем обізнаності. Зокрема на фінальній грі під час розгляду питання про фейки в журналістиці, у «качку», запропоновану учасниками «Nota Bene», повірила навіть організатор турніру, заступник директора Сумської гімназії №1 Лариса Симоненко:

"Вік живи – вік учись! ТЮЖ об’єднує талановитих дітей. Саме тут школярі вчаться говорити без підготовки. Можливо, не всі з них стануть журналістами, але публічною людиною, яка зможе толерантно, спокійно доводити та аргументувати власну думку, – кожен. Випускники турніру – студенти кращих вищих навчальних закладів України, журналісти сумських телеканалів, друкованих та інтернет-видань. У нас є вагома підтримка від Сумської обласної державної адміністрації, Департаменту освіти і науки Сумської ОДА, обласного Управління молоді та спорту. Величезна від мене дяка Аллі Федорині та Володимиру Садівничому, адже саме вони є тими «інфікованими» журналістикою людьми, які щороку запрошують на турнір усе нових і нових членів журі".

Перемогу в XV обласному турнірі юних журналістів виборола команда «Еспада», ІІ місце розділили команди «Vox Populi» та «Nota Bene». 

Найкращих представників команд відзначили за номінаціями. Особливу відзнаку за презентацію про сумського історика, публіциста Віктора Звагельського учасниці команди «Vox Populi» Анастасії Гончаренко вручила його дружина Оксана.

Каріна Хачатар'ян, ЖТ-61

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.