Дата публікації:
18 квітня 2016
Кількість переглядів:
1039
Поділитися:

З 13 по 17 квітня за доброю традицією Сумська гімназія №1 приймала гостей з усієї країни на Турнірі юних журналістів, де команди змагаються за звання найкращих, грають, вчаться, знаходять нових друзів

На ТЮЖ з’їхалося 16 команд, які представляли міста від Львова до Луганська. За словами голови журі, генерального директора телеканалу “Тоніс” Олександра Бутка, вже давно не було такого територіального охоплення як серед команд, так і серед членів журі. Представниками кафедри журналістики та філології СумДУ в журі були доцент Володимир Садівничий, старший викладач Василь Чубур, викладач Юлія Козир та аспірантка, керівник Школи журналістики СумДУ Марина Осюхіна.

Ігри чвертьфіналу дали змогу проявити себе всім командам, але тільки 12 із них пройшли далі. Останній день перед фіналом – остання можливість довести своє право на перемогу. За словами учасників, грати в півфіналі набагато цікавіше, адже атмосфера справді напружена, рівень команд вищий, бо залишаються сильніші.

До фіналу ввійшли 4 команди: «Четверта влада» (Волинь), «Nautilus» (Львів), «Nota Bene» (Суми) та «Меркурій» (Харків). Більшість із них уже не вперше брали в цьому змаганні участь, проте, як розповіли фіналісти, ні досвід, ні багаж знань не допомогли уникнути хвилювання. За результатами останньої гри перше місце вибороли корифеї турніру – «Четверта влада».

На закритті турніру, окрім звичного розподілу місць, журі оголосили й індивідуальні номінації. Представниця Сумської команди “Еспада” Дарія-Анастасія Лесняк, отримала звання кращого капітана турніру. Говорить, що це неймовірно складно: тримати за всіх оборону доводиться постійно, слідкувати не тільки за собою, контролювати не тільки ситуацію під час полеміки, але й підтримувати бойовий дух команди повсякчас. Проте зізнається, що їй шкода людей, які не брали участі в подібних заходах, навіть незважаючи на те, скільки часу й сил потрібно витратити, аби гідно представити свою команду на турнірі, адже це справді окреме життя. «Азарт зростає з кожним роком, команди мегасильні, дякую їм за стимул розвиватись та зростати!» – говорить Дарія-Анастасія. Сама ж на турнірі вже увосьме, позаду 4 обласні та 4 Всеукраїнські, не жалкує витраченого часу, хоча й не збирається пов’язувати з цим своє життя.

Весь процес підготовки до турніру – смерч, у який учасники самі себе кидають, але виходять з нього не травмованими, а куди більш гартованими.

А ось екс-капітан команди «Четверта влада» Дмитро Байда, досі не може розпрощатися з турніром. Ще два роки тому й сам стояв на полеміці, чекав оцінок від журі, хвилювався, а зараз вже оцінює. Престижніше, але складніше. «Як екс-учаснику було нудно. Нудно, адже доводилось смакувати лише вершки праці. Весь процес підготовки до турніру – смерч, у який учасники самі себе кидають, але виходять з нього не травмованими, а куди більш гартованими. Цікаво за цим спостерігати, але водночас нудно. Журі там переважно відпочивають. І виникає алергія, бо хочеться запаху пороху, а доводиться лише жувати й підіймати картки з числами» – говорить Дмитро. Втішається тим, що рівень підготовки з кожним роком тільки зростає.

Беззаперечним є те, що турнір – це поєднання приємного з корисним. Цікаві вечори в «Олімпійському», який приймає гостей на час турніру, неймовірні емоції від ігор та, звичайно ж, нові знання, навички й досвід.

Олександра Мартиненко, ЖТ-41

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.